Csak azért is fellép Izraelben Nick Cave

2017. november 25. 16:59

Roger Waters és társai nyomása ellenére sem bojkottálja Izraelt az ausztrál rocksztár.

2017. november 25. 16:59

Politikai csatározás alakult ki az angolszász popzene vezető figurái között. A politikai aktivizmusáról ismert Roger Waters, a Pink Floyd egykori basszusgitárosa régóta szervezi az Izrael elleni nemzetközi zenészbojkottot, amihez az évek során olyan előadók csatlakoztak, mint Santana, Annie Lennox vagy a Massive Attack és Brian Eno. A bojkottálok a palesztinokkal szembeni izraeli politikát kritizálják.

Vannak azonban olyan előadók, akik nem kívánnak csatlakozni a bojkotthoz. A nyomás ellenére koncertet adott mostanában Izraelben a Radiohead, a Metallica, Elton John és Madonna. Thom Yorke, a Radiohead énekes szerint egy országban koncertezni nem egy kormányzat melletti kiállást jelent, és a zenének és művészetnek a határok átlépéséről és nem határok építéséről kellene szólnia.

Legutóbb Nick Cave csatlakozott az Izraelben koncertező sztárok szűk táborához. Az ausztrál gyökerű alternatív rocker pár napja adott a zsidó államban koncertet a Bad Seeds-szel, annak ellenére, hogy Roger Waters személyesen szólította fel az izraeli „apartheid” miatt a bojkottra.

Nick Cave arról beszélt: erős kapcsolata van Izraelhez, amit nehezen tud szavakba önteni. Elmondta, hogy drága elmenni Izraelbe koncertezni, ráadásul az embernek el kell viselnie Roger Waters és társai részéről a „nyilvános megalázást”. Cave szerint senki nem szereti a nyilvános megalázásokat, és ezért vagy húsz évig inkább ő sem vállalta az izraeli koncerteket. 

A változást az hozta el nála, amikor Brian Eno egy Palesztina melletti petíció aláírására kérte őt, és ehhez nem csatlakozott végül. Cave gyávának érezte magát, hogy eddig nem koncertezett Izraelben. 

Úgy fogalmazott, elege lett abból, hogy egyes emberek el akarnak hallgattatni, meg akarnak félemlíteni, cenzúrázni akarnak zenészeket. Ő viszont szereti Izraelt és az izraelieket, ezért úgy döntött, hogy kiáll azok ellen, akik el akarnak hallgattatni zenészeket. Így végül pont a bojkott miatt döntött úgy, hogy csak azért is fellép a zsidó államban.

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Kazai István
2020. július 01. 15:21
"Cave szerint senki nem szereti a nyilvános megalázásokat, és ezért vagy húsz évig inkább ő sem vállalta az izraeli koncerteket. " Főleg azok a nők akik a Palesztin népirtás következtében az orvosi ellátás hiányában belehalnak a szülésbe. Ők sem szeretik ha megalázzák őket. Gyerekek akire szórakozásból lövöldöznek az izraeli katonák. Lehet, hogy ők sem boldogok.
polnemkor
2017. november 27. 10:00
Jól látom, hogy eddig 33 lájkot kapott a rasszista, náci, népirtó állammal való kollaborálás és csak 12-en mertük vállalni hogy elítéljük a nácik ellen való bojkott megtörését? Kik járnak újabban ide?
zazriveczazseni
2017. november 26. 09:34
A nyugaton élő muzulmánok fejtenek ki nagy nyomást a környezetükre, hogy legyenek Izrael ellenesek. Egyetemeken már volt példa arra, hogy a zsidó származása miatt nem választottak be diákokat egy adott diákszervezet vezetésébe, az ott többségben levő muzulmánok ellenszavazatai miatt.
teljesenertelmetlen
2017. november 26. 09:17
Egyik bojkottot megszegni hősiesség, másik bojkottot megszegni nettó fasizmus. Megint a liberális kettős mérce. Mindig úgy hajlítják a szabályokat, hogy nekik jó legyen. "elege lett abból, hogy egyes emberek el akarnak hallgattatni, meg akarnak félemlíteni, cenzúrázni akarnak zenészeket." Nekem is kurvára elegem van ebből, csakhogy ez inkább a liberálnácikra jellemző!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!