Lemondott Mugabe – örömünnep Zimbabwéban

2017. november 22. 08:05

Karneváli a hangulat Zimbabwe fővárosában, Hararéban, miután az elnök, Robert Mugabe lemondott – írja az Euronews.

2017. november 22. 08:05

A lakosság egy új korszak kezdetét ünnepli Zimbabwéban, miután a hadsereg és a parlament nyomására lemondott az afrikai ország diktátora, a majdnem 40 éve hatalmon lévő Robert Mugabe – írja az Euronews. Az Euronews szerint karneváli a hangulat Zimbabwe fővárosában, Hararéban, miután az elnök, Robert Mugabe lemondott.

A most 93 éves politikus 1980-ban lett az akkor függetlenné vált Zimbabwe miniszterelnöke, majd hét évvel később elnöke is. Azóta kiépített diktatúrájának politikai ellenzéke és a lakosság is régóta követeli lemondását. Miután a közelmúltban menesztette alelnökét, és kiderült, hogy befolyásos felesége indul a jövő évi elnökválasztáson, a hadsereg közbeszólt. Múlt hét közepén átvette a hatalmat, állítólag ideiglenesen, a törvényes rend helyreállítása érdekében.

Egy lány azt mondja, hihetetlen érzés, hogy képesek voltak, mármint a zimbabweiek elvinni a dolgot idáig. Egy férfi is így látja, szerinte az a lényeg, hogy új korszak kezdődhet Zimbabwéban. A fiatalok dolgozni akarnak, az öregek pedig szabadon akarnak élni, lehetőséget akarnak arra, hogy nyugodtan élvezhessék a nyugdíjas éveiket, hiszen megdolgoztak értük. Ő a maga részéről börtönben töltötte az idei és a tavalyi évet is, óvadék ellenében került szabadlábra, úgyhogy számára ez óriási pillanat, kiállhat az igazáért.

Összesen 9 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2017. november 22. 08:56
nyugdijas eveiket? afrikaban? van ott egyaltalan olyan hogy nyugdij?
Zokni
2017. november 22. 08:29
Orbának még majdnem 40 éve van, míg 93 nem lesz. Csak pechére az EU nem lesz hajlandó addig finanszírozni a hatalmát. Putyin meg egy percig sem. Szegény Viki.
3M..
2017. november 22. 08:11
Ukrajában is nagyon "örültek" Janukovics elmozdításának. Eltelt három év és visszasírják az akkori "aranykort". Szebb Jövőt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!