Puccsszerű dolog zajlik Zimbabwéban

2017. november 15. 16:17

Az afrikai országban a hadsereg átvette a hatalmat, egyúttal közölték: ez nem katonai hatalomátvétel. Robert Mugabe elnököt azért otthon tartja a hadsereg.

2017. november 15. 16:17

Szerda folyamán a fekete-afrikai Zimbabwében akcióba lépett a hadsereg. Elfoglalták a ZBC állami közmédia épületét, lezárták a kormányzati hivatalokat, tankok vannak az utcákon.

Eközben Zimbabwe veterán elnöke, az országot 1980 óta irányító, 93 éves Robert Mugabe felszívódott, nem nyilatkozik. Mugabéről a hadsereg szóvivője közölte azt, hogy „biztonságban van”. 

Jacob Zuma dél-afrikai elnök azt nyilatkozta: ő elérte Mugabét, aki azt állította, biztonságban van, de otthon kell maradnia.

A zimbabwei kormányzat és Mugabe családja nem közölt eddig semmit a nyilvánossággal.

A zimbabwei hadsereg ugyanakkor közölte: ez nem egy katonai hatalomátvétel.

Moyo tábornok a televízióban arról beszélt: „a hadsereg békét akar teremteni egy eltorzuló társadalmi és gazdasági helyzetben”. Szerinte Mugabét csak biztonságba helyezték, és a körülötte lévő, az országnak szenvedést okozó bűnözöket célozzák az akcióval.

Moyo elmondta: ahogy a hadsereg eléri céljait, az országban a helyzet újra normális lesz. Felszólította a pártokat, hogy ne beszéljék rá erőszakra a tagjaikat. 

Sajtójelentések szerint ma tömegek maradtak otthon a munka helyett, várván a fejleményekre.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csomorkany
2017. november 15. 20:49
Mugabe utolsó szavai az öngyilkossága előtt? - Bajtársak! Ne lőjetek!
Akitlosz
2017. november 15. 20:40
Zimbabwénak 2009. óta saját pénze sincsen. No nem mintha ha előtte, ameddig volt jobb lett volna. Sőt! Szóval a gondok nem kicsik arrafelé.
Akitlosz
2017. november 15. 20:35
Vajon mit csinálhattak ezek a katonák azért a rengeteg sok kitüntetésért?
kaltran
2017. november 15. 19:58
Ne felejtsük el: ez Rhodésia. Smith vezetésével virágzott az ország. Majd jöttek a "felszabadítók", s Mugabe vezetésével egy négerfasiszta államot hoztak létre fehérek lemészárlásával. Végre vége. Vége?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!