„Úgyis atomháború lesz a vége” – New York-iak Trumpról

2018. január 21. 10:31

Egy éve, 2017. január 20-án iktatták be az Egyesült Államok 45. elnökét, Donald Trumpot. Trump New York-i – ezért a Mandiner New Yorkban járó riportere megkérdezte Trump földijeit, mit gondolnak az elnökükről. A világvégétől rettegők és még mindig Hillary Clinton elnökségére várók között végül egy darab olyan New York-it is találtunk, aki megértően nyilatkozott Trumpról. Tudósításunk Manhattanből.

2018. január 21. 10:31
K. Hillier Lili

Mit mondanak a New York-iak a politikusnak állt New York-i ingatlanmágnás, felhőkarcoló-építő Donald Trump első elnöki évéről? A Mandiner riportere Donald Trumpról faggatta a manhattani járókelőket. 

Arra voltam kíváncsi, mit gondolnak Trumpól, a politikájáról és az első elnöki évéről. Egy hétköznap reggel kezdtem megszólítani embereket, a dermesztő hideg és a reggeli rohanás ellenére meglepően sokan álltak meg beszélgetni. New York hagyományosan demokrata város, a 2016-os választásokon a New York-iak 79 százaléka szavazott Hillary Clintonra, ezért semmi kétségem nem volt afelől, milyen hangnemben fognak nyilatkozni a republikánus elnökről. 

Az Upper East Side-on kezdek sétálni, szerencsémre pont egy New York-i lakoshoz lépek oda először. John, a 43 éves demokrata szavazó hosszan fejtegeti, hogy Trumpot teljesen inkompetensnek tartja: „Egy bohóc, egy showman. Fogalma sincs, mit miért csinál. Szégyen, hogy ő az elnök, tényleg. Néha még mindig nem hiszem el, hogy ez megtörténhetett”. Arra a kérdésemre, hogy melyik intézkedések azok, amelyekkel nem ért egyet az utóbbi egy évben, csak legyint: „Egyikkel sem. De mindegy is, mit csinál, úgyis atomháború lesz a vége.” 

Tovább megyek, tanulva az előzőből, inkább konkrétumokra fogok rákérdezni. Nem sokkal azután utaztam ki, hogy Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának, és áthelyezte az amerikai nagykövetséget Tel Avivból. Arra számítottam, ez a döntés kint is közbeszéd tárgyát képezi majd, és mindenkinek meglesz a maga véleménye az ügyről. Hát, tévedtem. 

„Mit gondol arról, hogy Trump elismerte Jeruzsálemet Izrael fővárosának?” – teszem fel ugyanazt a kérdést négy járókelőnek. Egy érdemleges választ kapok, egy középkorú hölgy szerint az állásfoglalás teljesen felesleges volt, és csak konfliktust fog generálni a térségben. „Nagyon nem vagyok megelégedve Donald Trumppal, nem is rá szavaztam” – teszi hozzá.

Miközben beszélünk, a mellettünk szöszmötölő hajléktalan férfi úgy dönt, becsatlakozik a beszélgetésbe: „Te újságíró vagy?” – kérdezi tőlem. „Jó, akkor ezt írd meg: Trump egy idióta!” – kiáltja, majd nevetve sarkon fordul, és elsétál. 

Tovább megyek a Central Park felé, itt már egyre nehezebb kiszűrni a turistákat. Sara, a nő, akit végül megszólítok, ugyan New Jersey-ben él, de a városban dolgozik. Elmondása szerint a legnagyobb baj az, hogy Donald Trumpot nemzetközi szinten senki nem veszi komolyan, mivel nem politikus. „Akkor már inkább Hillary Clinton, neki legalább van tapasztalata, bár vele is vannak problémáim” – mondja. Szerinte Bernie Sanders jó elnök lett volna, és nagyon sajnálta, amikor visszalépett. Nem ő az egyetlen, aki Bernie Sanderst emlegeti, a nap folyamán egy másik nő is felhozza a demokrata politikust.

A Hatodik sugárút és az 53. utca sarkán betérek egy kávézóba. Egy fejkendős fiatal lány mellé ülök le, kapva kapok az alkalmon, hogy megszólítsam. Arra vagyok kíváncsi, felerősödtek-e a rasszista hangok, mióta Trump az elnök. „Engem még semmilyen atrocitás nem ért a hijab miatt, bár az emberek sokszor megbámulnak. Főleg a turisták. De ez már Trump előtt is így volt” – mondja az indonéz lány, aki 2010-ben költözött New Yorkba. Sajnálja, hogy Trump beutazási tilalmat vezetett be több muszlim ország lakóival szemben, szerinte ez csak fokozza a bizalmatlanságot.

„Minden nap nézem Trump tweetjeit, nagyon abszurdak, nem értem hogy lehet egy ilyen ember elnök” – mondja egy srác a Modern Művészeti Múzeumban, de rögtön hozzáteszi: Trumpot egyébként utálja, és reméli, hogy meg fog bukni. A mellette ülő lány még most is biztos abban, hogy Hillary Clinton elnök lesz, részt is vett a demokrata elnökjelölt kampányában. Elmondása szerint „totális sokkban” volt, amikor kiderült, Trump nyert, akit egyébként szexistának és rasszistának tart. Az NYU-ra járó lány leginkább Trump bevándorlási politikájával nem ért egyet, és nagyon aggódik a nők jogaiért.

Szinte minden megkérdezett azonnal leszögezte, hogy nem szereti az elnököt. Többen tettek megjegyzést a külsejére, és sérelmezték azt is, hogy a #metoo hullám közepette pont ellene nem indult semmilyen eljárás, pedig több nő is vádolja szexuális zaklatással.

Végül egy hatvanhárom éves férfi mondja el a véleményét, aki egész életében New Yorkban élt. Hosszan beszél arról, Trump milyen jól ráérzett az elszegényedő emberek kilátástalanságára és az Amerikában terjedő idegengyűlöletre. „Ugye tudod, hogy ebben az országban a fallal szinte mindenki egyetért, csak senki nem mondja ki nyilvánosan? – kérdezi tőlem többször, utalva a falra, amit Trump az amerikai-mexikói határra akar felhúzni.

Szerinte Trump igenis jó politikus, mert „van hozzá érzéke, és kimondja, amit az emberek gondolnak”, de ettől még nem szimpatizál vele. „Trump remekül tud helyezkedni, kiváló üzletember. De ettől még egy pojáca” – összegzi végül mondandóját a New Yorkban ritkaságszámba menő, Trumpot valamennyire megértő férfi.

Összesen 109 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Zokni
2018. január 21. 21:47
"...De mindegy is, mit csinál, úgyis atomháború lesz a vége..." - idézi, Sztem ha megyünk egy kis ideig, itt is találunk előbb-utóbb valakit, aki ezt mondja: "...Mindegy is, mit csinál, úgyis a cári hajóhad diadalmaskodik a mienk fölött..."
Akitlosz
2018. január 21. 21:04
Texasban van egy jó cég, bunkerokat gyártanak és telepítenek. Akár tornádó, földrengés, atom- biológiai- vegyifegyver biztos sőt meglehetősen kommandós biztos bunkerokat, - hiába jutnak be, már ha bejutnak, még akkor sem győztek - akár családok, akár kisebb falvak vagy katonai alakulatok számára, de akár minden luxussal felszereltet is. Egy olajsejk akár az összes luxusautóját is megőrizheti az atomháború utánra is. Évekig el lehet éldegélni ilyen bunkerokban a külvilág nélkül, akár friss zöldségeket is lehet termeszteni a föld alatt úgyhogy túl lehet élni az atomháborút, vagy meg lehet várni míg lejár az elévülési idő. Na a lényeg, hogy amióta Trump lett az elnök azóta megduplázódott a forgalmuk.
Akitlosz
2018. január 21. 20:56
"Elmondása szerint a legnagyobb baj az, hogy Donald Trumpot nemzetközi szinten senki nem veszi komolyan, mivel nem politikus." Mert a hordószónokokat ugyan ki veszi komolyan? A komolyan vétel nem a politikusságtól függ, hanem a pozíciótól. Az Amerikai Egyesült Államok elnökét, mint a Föld (egyik) legbefolyásosabb emberét nehéz nem komolyan venni. Nála van a gomb is ahhoz az atomháborúhoz.
Akitlosz
2018. január 21. 20:53
"itt már egyre nehezebb kiszűrni a turistákat." Régen könnyebb volt, mert akinél fényképezőgép volt ő volt a turista.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!