Szabad a horogkereszt a konstanzi színházban

2018. április 18. 18:44

A hatóságok szerint nem bűncselekmény a horogkereszt használata a Mein Kampf című darab alatt.

2018. április 18. 18:44

A német ügyészség közölte, hogy nem büntetendő cselekmény a horogkereszt felhasználása egy színházi előadáson, ezért nem indít vizsgálatot a konstanzi városi színház vezetői ellen.

Az ügyészséghez több feljelentés is érkezett, hogy Tábori György (1914-2007) Mein Kampf című történelmi szatíráját ingyen nézhetik meg azok a nézők, akik hajlandók horogkeresztet viselni a nézőtéren az előadás alatt. 

Az ügyészség szerdai állásfoglalása szerint a náci szimbólum tervezett színházi felhasználása nem feszíti szét a művészi szabadság kereteit. 

A teátrum szerint a horogkeresztet viselő nézőknek felajánlott ingyenességgel azt akarják demonstrálni, hogy milyen könnyű korrumpálni az embereket. A fizető vendégek – ha akarnak – Dávid-csillagot viselhetnek az előadás alatt a nácizmus áldozataival való szolidaritás kifejezésére. 

Az ingyenjegy ötlete és a premier időpontjának Hitler születésnapjára, április 20-ra való kitűzése bírálatokat váltott ki. Egy regionális német-izraeli és egy zsidó-keresztény társaság ízléstelenként bélyegezte meg a Theater Konstanz koncepcióját, amely a darab török származású rendezőjétől, a provokatív ötleteiről ismert Serdar Somuncutól származik. 

A teátrum szerint Tábori drámája Hitler korai éveinek karikatúrája, és arról szól, hogy „nem vagyunk mentesek ideológiáktól, amelyek egy személyiségben összesűrűsödve napjainkban is történelmi horrorrá fajulhatnak”. 

A színház közölte, hogy csak a nézők egy kis részének adnak ingyenjegyet a horogkereszt viseléséért cserébe a tervezett 14 előadásra, és a szimbólumot le kell adni az előadás végén, azt nem vihetik haza szuvenírként a nézők. 

A színház szerint ellenőrizni fogják a belépőket, és ügyelnek arra, hogy az előadást senki se változtassa neonáci propagandafórummá.

(MTI)

Összesen 4 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nataalii
2018. április 19. 17:21
Szia)) Nagyon vonzó és szexi lány vagyok. szeretek utazni Keresek valakit, aki hív. Ország vagy város megjelenítése Jó szórakozást! Az intim fotóim az interneten >>> https://goo.gl/fW3MAJ
kispufi
2018. április 19. 14:19
na tessék, a horogkereszt ötletére is van mentő körülmény, ha töröktől származik. relativizálást csak relativizálók követhetnek el, no, de egy nem-relativizáló nem lehet relativizáló. tessék hozzászokni, hamarosan folyt.köv., kíváncsi leszek, konkrétan mivel.
Rugo
2018. április 18. 19:31
Ezek a zsidók, mit ki nem találnak!:)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!