Nőügyekre koncentrál a Cannes-i Filmfesztivál

2018. május 08. 07:27

Kezdetét veszi kedden a 71. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál.

2018. május 08. 07:27

Ma kezdődik és május 19-ig tart a 71. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál, amely idén a kortárs társadalmi problémákra, mindenekelőtt a nők helyzetére koncentrál. Az Arany Pálmáért 21 alkotás versenyez, köztük Jean-Luc Godard legújabb filmesszéje, a Le livre d'image (Képeskönyv), és a Cannes-ba 27 év után visszatérő Spike Lee BlacKkKlansman című filmje. Meghívást kapott a versenybe az iráni ellenzéki Dzsafár Panahi Három arc című alkotása és a sikkasztás vádjával moszkvai otthonában házi őrizetben lévő orosz Kirill Szerebrennyikov Nyár című filmje is. A nyitófilm Aszgar Farhádi Oscar-díjas iráni rendező Nyílt titok című alkotása lesz Penélope Cruz és Javier Bardem főszereplésével.

A Harvey Weinstein hollywoodi producer szexuális visszaélései miatt tavaly kitört botrány nyomán a nők helyzetéről szóló filmek kiemelt szerepet kapnak az idei seregszemlén, amelynek zsűrijét a szexuális zaklatások elleni küzdelem egyik élharcosának számító Cate Blanchett vezeti. A testületben fele-fele arányban kaptak helyet férfiak és nők.  

A nők helyzetével foglalkozik Szilágyi Zsófia első játékfilmje is, amelyet szerdán mutatnak be a Kritikusok Hete elnevezésű párhuzamos szekcióban. Az Egy nap című alkotás az Arany Kamera díjért is versenyez, amelynek díjkiosztója május 19-én lesz a zárógálán. A magyar koprodukcióban készült, Még egy nap élet (Another Day of Life) című animációs filmet a különleges előadások szekcióban mutatják be.

(MTI)

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Flydo
2018. május 08. 13:57
Az is vicces, amikor a meetoo mozgalom "hangos támogatóit" meetoozzák meg. Akik ilyenkor elkezdenek méltatlankodni, hogy ez milyen felháborító eljárás, hogy bizonyíték nélkül rájuk húzzák a vizes lepedőt :-) https://444.hu/2018/05/08/noket-bantalmazhatott-a-new-york-i-fougyesz
Flydo
2018. május 08. 13:46
A színésznőnek mondták, hogy menjen fel producer úrhoz a Hilton szálló 108-as szobájába este 10-kor megbeszélni a film szereposztását. A hölgy felment, lefeküdt a producerrel, megkapta a szerepet, keresett 1 millió dollárt. Egy év múlva megint, aztán megint és megint. Összesen 10 millió dollárt keresett így. Arra van külön kifejezés, aki lefekszik valakiért a pénzért - de az nem a "színésznő" szó.
zakar zoltán béla
2018. május 08. 13:39
to me too me Tommy! Idiot Winds-Bob Dylan
Megtalálta
2018. május 08. 10:56
Idén is csak szemetet mutatnak be. Lassan kezdem megszokni, hogy Cannesba és Holywoodba már csak selejt kerül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!