Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az Európai Unió szerint nem jelent fenyegetést az iráni atomprogram

2018. június 05. 20:33

Az unió egyelőre nem tartja fenyegetőnek az iráni atomprogramot. Az első értékelés szerint nem sérti az iráni nukleáris megállapodást az ország urándúsító kapacitásának növeléséről szóló teheráni tervezet – közölte kedden Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő szóvivője.

2018. június 05. 20:33

Az első értékelés alapján a bejelentett lépések önmagukban még nem jelentik az egyezmény megsértését" – közölte Maja Kocijancic, hozzátéve, hogy ezek ugyanakkor nem is segítik a bizalom erősítését a mostani kritikus időszakban.

Irán kedden értesítette a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséget (NAÜ), hogy megkezdi az urándúsító kapacitásának növelését célzó folyamatot.

Ennek előzménye, hogy Donald Trump amerikai elnök májusban bejelentette: országa kilép az iráni nukleáris programról 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodásból, és újra életbe lépteti a korábban felfüggesztett szankciókat az iszlám köztársasággal szemben. Az egyezmény többi aláírója, Franciaország, Nagy-Britannia, Németország, Kína, Oroszország, valamint az Európai Unió azonban arra az álláspontra helyezkedett, hogy kitartanak az egyezmény mellett, amíg Irán is így tesz.

Szakértők szerint Teherán a bejelentéssel nyomást akar gyakorolni az Európai Unióra, hogy tegyen eleget korábbi ígéreteinek, és az amerikai szankciók ellenére se mondjanak le iráni befektetéseikről az európai vállalatok.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2018. június 06. 06:36
Egy bekes demokrata kezeben nem is... Hamenei azert megse a Zorban
Kopa
2018. június 05. 22:33
Tunya régóta figyellek: nagy bunkó egy marha vagy.
drkovax
2018. június 05. 20:49
Egy muszlim állam atomprogramja eredendően veszélyes minden nem muszlimra
Világpanoráma
2018. június 05. 20:43
Egy nem vonzó helyen: Dánia külföldi deportálási táborokat tervez. https://vilagpanorama.hu/2018/06/05/danianak-kulfoldi-deportalasi-tervei-vannak/
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!