Régészek határozzák meg, hol állt a woodstocki színpad

2018. június 27. 13:37

Jövőre ünneplik a fesztivál 50. évfordulóját.

2018. június 27. 13:37

A legendás woodstocki fesztivál helyszínét tárják fel régészek, hogy az 50. évfordulóra meghatározzák többek között a színpad helyét. 

A New York szövetségi államban lévő Bethelben hetek óta végzik az egykori zenei fesztivál helyszínének feltárását. 1969 augusztusában több mint 400 ezren gyűltek itt össze. A Binghamtoni Egyetem szakértői szeretnék feltárni, hol helyezkedett el a színpad, melyen olyan zenészek léptek fel, mint a The Who, a Jefferson Airplane, Jimi Hendrix, Janis Joplin és Joan Baez. A régészek ősszel már feltártak olyan területeket, ahol az árusok standjai voltak a fesztivál idején. 

Több százezren zarándokoltak el 1969-ben a háromnapos zenei fesztiválra, amely sokak számára a hippimozgalom és egy egész generáció jelképévé vált.  Woodstocknál az eső és sár ellenére összegyűltek a háború ellenzői és a hippik, akik elutasították a materializmust és drogokkal, például LSD-vel és marihuánával próbálkoztak.  A rendezők Max Yasgur tejtermelőtől vették bérbe a területet, amely két órányi autóútra van New Yorktól északra.

Az ásatások apropóját a fesztivál 50. évfordulója adja 2019 augusztusában - mondta Nina Versaggi, a Binghamtoni Egyetem régészeti tanszékének vezetője. Addig a szomszédos Bethel Woods művészeti központ ösvényeket alakít ki a területen, amelyek elmesélik Woodstock történetét. A helyszín „kiemelt történelmi jelentőségű" – mondta el Wade Lawrence, a Bethel Woods központ igazgatója. A 15 hektáros területet már egy éve kulturális emlékhellyé nyilvánították.

(MTI)

Összesen 16 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
n0ri68
2018. június 27. 22:13
Egyébként meg nem értem, rengeteg felvétel van róla, tényleg kell ehhez régész is?
kaltran
2018. június 27. 20:19
NEM HISZEM EL! Régészek keresik Jimi Hendrix utolsó leheletét. Ha jól dolgoznak egy névtelen rajongó koszos, elrohadt bugyiját is feltárhatják és üvegvitrin alatt kiállíthatják. Abban az időben egy valami volt, ami most nincs. Remény, hogy valami jobb lehet. De csak Bilderbergék és a Trilateriális Bizottság hízott azóta, igaz van egy eredmény. A buzik házasodhatnak és tönkrevághatják akár hivatalosan is egy szerencsétlen gyerek életét, amennyiben ők "nevelik fel" és lehet már versenyezni ki tud több Bataclan vérfürdőt tartani egy koncerten. Saize!
Akitlosz
2018. június 27. 14:58
A sok kábítószeres hippi. Slayert nekik! https://www.youtube.com/watch?v=cQdh53D2pRU
n0ri68
2018. június 27. 14:44
Meg ez, de többet nem adok: https://www.youtube.com/watch?v=Qr2l9inAryQ
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!