Erőszakba fordult a választási eredmények kihirdetése Zimbabwében

2018. augusztus 01. 18:40

Az ellenzék nem hajlandó beismerni vereségét, ellenzéki tüntetők lepték el az utcákat Hararéban: a tüntetők kövekkel dobálják a rendőröket, akik könnygázzal válaszolnak.

2018. augusztus 01. 18:40

Legkevesebb két ember életét vesztette szerdán Zimbabwe fővárosában, Hararéban a részleges választási eredmények közzétételét követően kitört ellenzéki tűntetéseken a biztonsági erők és aktivisták összecsapásaiban – jelentették hírügynökségek. A rendőrök mellett kivezényelték a zimbabwei hadsereget is a tiltakozó akciók feloszlatására.

Reggeli cikkünkben mi is részletesen foglalkoztunk a zimbabwei választással, erről az alábbi linkre kattintva olvashatnak.

Már több áldozat is van

Ziyambi Ziyambi zimbabwei igazságügyi miniszter az  ENCA televíziónak nyilatkozva elmondta: a katonákat a béke és nyugalom helyreállítása és az erőszakos tömeg feloszlatása érdekében vezényelték ki. „A hadsereg jelenlétének  nem célja az emberek megfélemlítése,  szerepük a törvényes rend biztosítása. A hadsereg a rendőrséget támogatja” – biztosított mindenkit Ziyambi. Hozzátette: nincsenek információi arról, hogy a katonák  bárkit megsebesítettek volna. 

Tendai Biti ellenzéki vezető arról számolt be, hogy eddig hat olyan emberről tudnak, akit meglőttek, kettő közülük életét vesztette.

A tüntetők ellen könnygázt és vízágyúkat vetettek be. Az utcákon páncélozott csapatszállítók voltak láthatóak, Harare egén pedig egy katonai helikopter körözött.

Az ellenzék körében a választási eredmények közlése keltett felháborodást: mindezek alapján az Emmerson Mnangagwa elnök vezette kormánypárti tömörülés elsöprő győzelmet aratott, az eddig közzétett eredmények alapján 144 mandátummal kétharmados többséggel rendelkezik az új parlamentben. A Nelson Chamisa vezette Mozgalom a Demokratikus Változásért ellenzéki pártnak eddig 61 helyet sikerült megszereznie a 210 fős alsóházban. A többi mandátum sorsa még nem dőlt el.

Az ellenzék ragaszkodik a győzelemhez

Az ellenzék kedden azzal vádolta a választási bizottságot, hogy szándékosan késlelteti az eredmények közzétételét, és választási szabálysértések miatt is tiltakozott. Az ellenzéki MDC saját megbízottjainak információira hivatkozva magának követelte a győzelmet, de ugyanilyen magabiztosnak mutatkozott Mnangagwa elnök is.

Chamisa  utalva támogatóira  a Twitter mikroblogon szerdán kijelentette: azért a parlamenti választások eredményeit hozták előbb nyilvánosságra, hogy lelkileg felkészítsék Zimbabwét Mnangagwa győzelmének bejelentésére. Közölte: a valóság az, hogy ő nyerte a legtöbb szavazatot az elnökválasztáson, ebből pedig nem engednek.

Az ellenzéki vezetők támogatói el is torlaszoltak utcákat a fővárosban, Hararéban, beszámolók szerint gumiabroncsokat égettek, és kövekkel dobálták meg a kivezényelt rendőröket. A rendfenntartók könnygázt vetettek be a tömeg feloszlatásának céljából. Mnangagwa nyugalomra intette a zavargókat, a Twitteren azt írta: „Türelemről és érettségről kell tanúbizonyságot tennünk, és úgy kell viselkednünk, hogy a népünk és biztonságuk legyen az elsődleges szempont”.

Békésnek tűnt a választás

A választások afrikai megfigyelői békésnek, rendezettnek, és a választási törvényeknek viszonylag megfelelőnek ítélték szerdán, ugyanakkor felhívták a figyelmet a választási bizottság és az állami média elfogultságára.

Az Európai Unió megfigyelői hasonlóan vélekedtek, mint afrikai kollégáik. Meglátásuk szerint a választást a szavazókra gyakorolt nyomás, a választási bizottságba helyezett bizalom hiánya, valamint az elnökválasztás eredményének késlekedő kihirdetése árnyékolja be. Elmar Brok uniós vezető megfigyelő ugyancsak bírálta a választási bizottságot, mert meglátása szerint olykor „egyoldalú” volt. Közölte: egyelőre nem tudni, hogy a megfigyelt problémák érezhető hatással bírnak-e majd a végeredményre. Hozzátette: az EU nem érti, miért csúszik az elnökválasztás eredményének a kihirdetése. Úgy fogalmazott: minél később hirdetnek győztest, az eredmény annál hiteltelenebb lesz.

Az EU értékelése a választásokról kulcsfontosságú ahhoz, hogy Zimbabwéba ismét meginduljon a külföldi befektetés. Mnangagwa ezért is hívott külföldi megfigyelőket, hogy bizonyítsa a Mugabe utáni politikai irányváltást. Zimbabwe 16 év után először hívott meg amerikai és európai választási megfigyelőket. 

Karen Bass, az Egyesült Államok megfigyelője azt mondta: Washington attól teszi függővé Zimbabwéra vonatkozó politikájának irányváltoztatását, hogy mennyire minősíthető átláthatónak a választási folyamat és az eredményhirdetés. Bass ugyancsak sürgette az elnökválasztás győztesének a kihirdetését.

(MTI)

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Sötétbenbújkálóellenforradalmár
2018. augusztus 01. 23:10
Hihetetlen h nem tudnak egy szaros törvényt hozni a lázongások krimonalizálására. Liberális kretének. Most foshatnak ha gumilövedékkel ki kell lőni valami hőzöngő faszkalap szemét ha felgyújtaná a kormányhivatalt.
amok
2018. augusztus 01. 21:24
Valaha ez a terület (a szörnyű elnyomó Rhodesia) messze a legélhetőbb és legfejlettebb állam volt Afrikában. Az őslakosok bizonyítják, hogy mit tudnak.
Onurisz
2018. augusztus 01. 19:51
És most erre mit lehet mondani? Ha elcsalták a választást, azért, ha nem és a vesztesek így reagálnak, azért van nagy baj arrafelé. És onnan akarnak az európai szocialisták "vérfrissítést" Európának. Nekem jobb ötletem van: szocialistáink migráljanak Afrikába és frissítsék ott a vért.
kispufi
2018. augusztus 01. 19:41
na, valakinek csak muszáj lesz menekülnie, dörzsöli tenyerét a vén sátán.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!