Megbírságolták az első nőt nikáb viselése miatt Dániában

2018. augusztus 04. 15:42

A dán törvények szerdától tiltják a teljes arcot eltakaró ruhadarabok viselését, az első büntetésre sem kellett sokat várni.

2018. augusztus 04. 15:42

Megbírságolták az első nőt Dániában nikáb viseléséért – írja a BBC. A helyi muszlim közösség részéről nagy felháborodást váltott ki, hogy a dán kormány szerdától betiltotta az arcot is eltakaró ruhadarabok, így a burka és a nikáb viselését az országban. 

Az első büntetésre nem kellett sokat várni: egy 28 éves nő, és egy másik asszony között tört ki dulakodás egy Koppenhága melletti bevásárlóközpont liftjében – a fátylat viselő nőt megbírságolták, miután nem volt hajlandó levenni azt, és felfedni arcát. „A dulakodás közben a nő nikábja leesett, de mire megérkeztünk, visszatette azt” – mondta a dán rendőrség szóvivője a Ritzau hírügynökségnek. 

Még annak a körülményeit is meg kell vizsgálni, hogy a másik nő direkt akarta-e letépni a nikábot, és ez okozta-e a dulakodást. Mindenesetre mindkét asszonyt megbírságolták, a nikábot viselőt pedig az arcot takaró ruhadarab viselése miatt: ő ezer koronás (több mint 40 ezer forintos) büntetést kapott.

A szabályozás ellen egyébként emberi jogi aktivisták is tiltakoztak, egyes nők pedig leszögezték: nem hajlandóak megfelelni a törvénynek. Ez viszont nem olcsó mulatság: a szabályozás négyszeri megsértése után a büntetés tízezer koronára is emelkedhet.

A burka és nikáb elleni tiltás Dániával együtt több európai államban is érvényben van: Franciaországban, Ausztriában, Bulgáriában és Bajorországban is tilos a viselésük, míg az Emberi Jogok Európai Bírósága tavaly a vallásszabadságra hivatkozva felfüggesztette a hasonló belga szabályozást.

Összesen 32 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Orange79
2018. augusztus 05. 12:17
Nem kell Dániába menni, ennyire egyszerű ez. Az iszlám egy agyonszabályozott ideológia, hozzá szokhattak volna már. Ez Európa, itt nincs szükség muzulmán kecskepásztorokra. Ha valakit mégis idevonz a segély és a jólét akkor alkalmazkodjon a helyi szokásokhoz és törvényekhez.
Akitlosz
2018. augusztus 04. 23:01
Az emberi jogi aktivisták nagyon el vannak tévedve. A muzulmán nők nem azért öltöznek úgy be mert szabad emberek, hanem éppen azért, mert nem azok. Nem ők találták ki azt a divatot, nem ők választják, hanem elő van írva nekik mások által. Az iszlám vallást, mint az emberi jogok védőbástyájaként előadni nem kimondottan valós értelmezés. A dániai burkaviselés éppen arra bizonyíték, hogy az iszlám még Dániában is erősebb, mint a helyi törvények. Na és hol van a dániai emberi jogi helyzet a szaúd-arábiai helyzethez képest?
annamanna
2018. augusztus 04. 21:02
"TESTED ELŐTT EL NE REJTSD MAGADAT" Ezt mondja a Biblia. Hosszabban: Ésaiás 58:4-12 Ímé perrel és versengéssel bőjtöltök, és sújtotok a gazságnak öklével; nem úgy bőjtöltök mostan, hogy meghallassék szavatok a magasságban. Hát ilyen a bőjt, a melyet én kedvelek, és olyan a nap, a melyen az ember lelkét gyötri? Avagy ha mint káka lehajtja fejét, és zsákot és hamvat terít maga alá: ezt nevezed-é bőjtnek és az Úr előtt kedves napnak? Hát nem ez-é a bőjt, a mit én kedvelek: hogy megnyisd a gonoszságnak bilincseit, az igának köteleit megoldjad, és szabadon bocsásd az elnyomottakat, és hogy minden igát széttépjetek? Nem az-é, hogy az éhezőnek megszegd kenyeredet, és a szegény bujdosókat házadba bevigyed, ha meztelent látsz, felruházzad, ÉS TESTED ELŐTT EL NE REJTSD MAGADAT? Akkor felhasad, mint hajnal a te világosságod, és meggyógyulásod gyorsan kivirágzik, és igazságod előtted jár; az Úr dicsősége követ. Akkor kiáltasz, és az Úr meghallgat, jajgatsz, és ő azt mondja: Ímé, itt vagyok. Ha elvetended közüled az igát, és megszünsz ujjal mutogatni és hamisságot beszélni; Ha odaadod utolsó falatodat az éhezőnek, és az elepedt lelkűt megelégíted: feltámad a setétségben világosságod, és homályosságod olyan lesz, mint a dél. És vezérel téged az Úr szüntelen, megelégíti lelkedet nagy szárazságban is, és csontjaidat megerősíti, és olyan leszel, mint a megöntözött kert, és mint vízforrás, a melynek vize el nem fogy. És megépítik fiaid a régi romokat, az emberöltők alapzatait felrakod, és neveztetel romlás építőjének, ösvények megújítójának, hogy ott lakhassanak.
Rotyis
2018. augusztus 04. 16:21
Nem régen voltam Ausztriában, ott az arab jogkövető nők, orr-száj maszkot viseltek. Ki lettek okosítva?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!