Meghátrált Putyin az orosz nyugdíjreform ügyében

2018. augusztus 29. 16:47

A közvélemény nyomására mégsem emelik olyan drasztikusan a nyugdíjkorhatárt.

2018. augusztus 29. 16:47

Hónapok óta tiltakozik az orosz közvélemény a Putyin-kormányzat tervezett nyugdíjkorhatár-emelése ellen. Az államfő népszerűségvesztésére reagálva azonban a kormány finomított a nyugdíjreform tervezetén, mivel az rég nem látott összefogást eredményezett a különböző társadalmi csoportok között – írja az Euronews.

Vlagyimir Putyin népszerűsége a reform februári bejelentése óta 80 százalékról 64 százalékra esett vissza, szerdán pedig maga az elnök állt a nyilvánosság elé azzal, hogy bejelentse az enyhítést: a nők esetében a tervezett 63 év helyett a nyugdíjkorhatárt 60 évre emelik, a három, vagy több gyermeket nevelők pedig még ennél hamarabb is visszavonulhatnak. A férfiak esetében azonban a kormány kitartott elképzelése mellett, vagyis a nyugdíjkorhatárt 65 évre emelik.

Televíziós nyilatkozatában az államfő arról beszélt, szeretné stabilizálni a nyugdíjrendszer pénzügyi alapját, növelni a nyugdíjak értékét, ehhez pedig szükséges a nyugdíjreform. Ugyanakkor a férfiak esetében az emelés azt jelentené, hogy a legtöbbjüknek szinte élete végéig dolgoznia kéne: Oroszországban a születéskor várható élettartam jelenleg a férfiak esetében 66, a nőknél pedig 77 év.

Az orosz társadalom öregedése azonban úgy tűnik, szükségessé teszi az emelést: ha a demográfiai tendenciák nem változnak, 2050-re az oroszok 20 százaléka 65 év feletti lesz. Ezen tendencia az oroszok számára keserű 90-es években alakult ki, mikor is visszaesett a gyermekvállalási kedv.

Csak idén 4,2 milliárd dollárnyi rubelt fizet ki az orosz állam a nyugdíjakra, mely az éves költségvetés 1,6 százalékát jelenti, ez pedig az ország jelenlegi gazdasági helyzete mellett vállalhatatlan.

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Csigorin
2018. augusztus 31. 14:05
1,6 szazalek a vallalhatatlan? Komolyan azon kell sporolni? En azert megneznem mire megy el a maradek 98,4%. Meg akkor is ha eliras a cikkben es valojaban 16%-rol van szo. (Akkor meg a 84-et)
3M..
2018. augusztus 29. 21:04
Oroszország elnöke akkor teszi a legtöbbet, ha nem megy szembe az orosz emberek jogos igényével! Ne az orosz emberek életkorát alakítsa a pillanatnyi gazdasági teljesítmény teherbíróképességéhez, hanem a gazdasági teljesítményt növelje ahhoz, hogy az orosz férfiak is tisztességes, hosszú nyugdíjéveket tudhassanak maguk mögött. Ebben az ügyben szemléletváltásra van szüksége a vezetőségnek. Sztálin meghatározta az utat! Ha valaki, akkor a világ legnagyobb országának elnöke, ezt meg kell tudja oldani. Meg fogja oldani! Csak a Nemzet! Szebb Jövőt!
EnnDii
2018. augusztus 29. 20:26
Ki volt ez találva, dobj be egy nagyon durvát, és félúton állapodj meg, bár az elég durva, hogy férfi-nő között ekkora a különbség, pedig ott is nagyon nagy a várható élettartam közötti különbség, mint kis hazánkban. :/
hátakkor
2018. augusztus 29. 20:12
Logikus. Az a korhatár, amit az orosz férfiak átlagban el sem érnek tök mindegy hol van meghúzva. Jelenleg 63 év a férfi várható élettartam. 58-ról jöttek fel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!