Orbán: Semmi szükség arra, hogy a Frontex védje helyettünk a határt

2018. szeptember 20. 10:57

Az Európai Unió határvédelme, a Brexit és a Sargentini-jelentés kapcsán is nyilatkozott a magyar kormányfő a salzburgi EU-csúcson.

2018. szeptember 20. 10:57

Semmi szükség arra, hogy a Frontex védje helyettünk a magyar határt – mondta Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Salzburgban. A kormányfő az osztrák városban az uniós állam- és kormányfők csúcstalálkozójára érkezve újságíróknak kifejtette: van egy javaslat az Európai Bizottság részéről, és ez azt mondja, hogy „ha baj van, akkor a nemzeti hatásköröket vegyék el a tagállamoktól, és a határvédelmet az unió menedzselje”. Szerdán átadta Ausztriának is azt a javaslatot, amelyet már Bulgáriának átnyújtottak, és amely ezt a problémát oldja meg, de nem a tagállamok ellenében, hanem úgy, hogy „a tagállamoknál maradhat a védekezés joga” – ismertette.

A kormányfő úgy fogalmazott, „szép dolog a Frontex, de a Frontex életében még soha egyetlen méter határt sem védett meg, mi meg több száz kilométert”. Semmi szükség arra, hogy „ők védjék helyettünk a magyar határt, nem beszélve a szuverenitás elvi kérdéseiről” – jelentette ki a miniszterelnök

Orbán Viktor elmondta: emellett kell ma kiállni, és „többen vagyunk mi, akik ezt ellenezzük”. „Egyelőre a papírforma mellettünk van” – tette hozzá.
A Brexitet illetően a miniszterelnök kiemelte: Magyarország azok közé tartozik, akik szerint nem kellene megbüntetni a briteket. „Fair Brexitre és jó együttműködésre van szükség Nagy-Britannia és az Európai Unió között a jövőben” – fogalmazott. Egy arra vonatkozó kérdésre, hogy várakozásai szerint szóba kerül-e a Sargentini-jelentés az ülésen, azt mondta: „azon mindenki csak nevet”.

(MTI)

Összesen 157 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2018. szeptember 21. 10:30
Nyilván itt is az uniós lóvé megkaparintásáról van szó. :D
pemete jakab
2018. szeptember 20. 16:54
"Orbán: Semmi szükség arra, hogy a Frontex védje helyettünk a határt" Ami minket véd a migránsoktól, az nem a kerítés, hanem a relatív szegénységünk.
Vakfolt
2018. szeptember 20. 14:14
Egyébként maga a felvetés is milyen pökhendi gennyes egy húzás: ha nem engeded be a jómunkásember iszlámot, add át a kulcsot, majd beengedjük mi. "6-os villamoson: - Uram, megtenné, hogy nem tehénkedik tovább a fejemre? Már fél órája görnyedten állok. - Tegyen úgy, mintha keresne valamit."
Pelso j.
2018. szeptember 20. 13:12
Ha a Frontex feláll és hatékony védelmet biztosít, akkor jóval nehezebb lesz itthon fenntartani rettegő közhangulatot, meg a bálványimádatot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!