Megrongálták Marx londoni síremlékét

2019. február 05. 18:33

Az elkövetők kalapáccsal több helyen is megcsorbították az emlékmű márványtábláját.

2019. február 05. 18:33

Megrongálták Marx Károlynak az észak-londoni Highgate temetőjében lévő síremlékét, az elkövetők kalapáccsal több helyen is megcsorbították az emlékmű márványtábláját. A temető szóvivője elmondta, hogy hétfőn fedezték fel a rongálást, ám nem tudják, mikor történt. Úgy vélik, hogy valamikor az elmúlt néhány napban. Szemtanút nem találtak.

A márványtábla a Londonban 1883-ban elhunyt német filozófus síremlékének legrégebbi része a sírban eltemetettek, Marx, felesége és unokájuk nevével.

Marx Károly (1818-1883) 1849-ben telepedett le Londonban és egészen haláláig élt ott. 

A márványtáblát az 1880-as években állított eredeti síremlékből kiemelték, amikor 1956-ban a brit kommunista párt a temető egy központi helyén Marx mellszobrával a tetején nagyszabású síremléket emelt 50 méterre az eredeti sírtól a Kommunista kiáltvány társszerzőjenek, A tőke című kötetek szerzőjének. A Marx-házaspár maradványainak áthelyezése ellentmondásos döntés volt a hidegháború idején.

Ian Dungavell, a temető barátai alapítványának vezetője szerint ez egy értelmetlen vandalizmus volt és nem politika szándékból történt. „Nem kell marxistának lenni ahhoz, hogy a síremléket fontos emlékműnek tartsuk" – hangoztatta. Az illetékes ígéretet tett arra, hogy segítenek az emlékmű helyreállításában.

Nem ez az első alkalom, hogy az örökségvédelem alatt álló emlékművet megrongálták. 1979-ben egy csőbombával a szobor arcának egy részét felrobbantották és szvasztikát is festettek rá.

Az elmúlt hetekben több történelmi műemléket ért támadás a brit fővárosban. Festékkel öntötték le Winston Churchill néhai kormányfő szobrát és a királyi légierő bombázóinak második világháborús emlékművét a Green Parkban.

(MTI)

Összesen 52 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Karbantartó9
2019. február 08. 21:33
Ez nem filozófus volt, hanem egy virtuális tömeggyilkos!
Aerion
2019. február 06. 09:38
Egy, ha egy minimum 100 millió ember haláláért felelős ideológusnak lehet síremléke, Adolf Hitlernek miért nem lehet? Kettő, valami azért megindult a briteknél is. Ha elég későn is, London lakosságának több mint fele idegen, London főpolgármestere pakisztáni mohamedán, az utolsó utáni pillanatokban vannak. Festékkel öntötték le a második világháború tömeggyilkosainak emlékművét, akik szarrá bombázták Drezdát? Ahol, több százezer gyerek és nő, öreg és beteg, sőt több tízezer hadifogoly, köztük rengeteg brit állampolgár halt meg. Elég későn, de ébrednek. Ők is.
hátakkor
2019. február 05. 19:55
Marx csak írogatott. Nem kellett volna kipróbálni a leírtakat. Zagyva az egész. Druncker beszédet is tartott a szobrának avatásán.
Harangláb
2019. február 05. 19:54
Kalapáccsal?!...Micsoda barbárság...Sarlóval és kalapáccsal kellett volna!!! .) Komolyra fordítva: Halottakkal ne viaskodjunk...Marx nem tehet Sztálinról és Pol-Potról...mint ahogy a Numerus Clausus sem "tehet" a holokausztról...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!