Libanoni miniszterelnök: „Agresszió és hadüzenet” az izraeli légicsapás

2019. augusztus 26. 22:31

Michel Aun panaszt tett a támadás miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsánál.

2019. augusztus 26. 22:31

Hadüzenettel felérő akciónak nevezte a Bejrút egyik külvárosa ellen elkövetett izraeli légitámadást a libanoni elnök hétfőn. Michel Aun közölte: az országot ért támadás „agresszió és hadüzenet” volt. „​Fenntartjuk magunknak a jogot a szuverenitásunk, függetlenségünk és területi épségünk megvédésére, mivel az, ami történt, hadüzenet” – mondta. Népünk békét akar, nem háborút, de nem hagyjuk, hogy bárki, bármilyen módon fenyegessen bennünket - tette hozzá. Aun panaszt tett a támadás miatt az ENSZ Biztonsági Tanácsánál.

Vasárnap két drón zuhant Bejrútban a Hezbollah radikális síita milícia médiaközpontjára, és az egyik felrobbant. Sérülés nem történt. Libanon területét egy másik izraeli csapás is érte vasárnap: a Bekaa-völgyben drónok támadták meg a Palesztin Felszabadítási Népfront (PFN) nevű szélsőséges szervezet egyik őrhelyét Kuszaja településen, a libanoni-szíriai határ vidékén.

A libanoni elnök és Szaad Haríri kormányfő keddre összehívta a libanoni legfelső védelmi tanácsot a két súlyos incidens miatt. Izraeli katonai források közölték hétfőn, hogy a szíriai és libanoni határ körzetét őrző északi parancsnokság alakulatait riadókészültségbe helyezték a megnövekedett feszültség miatt.

Izraelnek tulajdonított légitámadások érték Irakban a Fatah Koalíció nevű fegyveres milícia főhadiszállását és egy járműoszlopát. Két ember meghalt. Hétfőn az iraki parlament egyik erős tömörülése az Egyesült Államokat tette felelősség a csapásokért, és azt követelte, hogy távozzanak Irakból az amerikai katonák. Nincs tovább szükség amerikai katonákra Irakban – közölte Népi Mobilizációs Erők.

(MTI)

Összesen 8 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Héja
2019. augusztus 27. 08:58
Én is lőnék, bombáznék, ha mondjuk Pestről Budára rakétáznák a házunkat, vagy mondjuk Romániából Debrecent.... Akkor is, ha palesztin terroristák késelnének a Fehérvári úton.
golyakalifa
2019. augusztus 27. 06:15
Zsidóék-mint ez elmúlt 3000 év során-nem férnek a bőrükben. Aztán megy az ajvék, ha rálépnek a farkukra.
Akitlosz
2019. augusztus 26. 22:56
Joguk eddig is megvolt, eddig sem védték meg magukat. Az ENSZ BT-re feleslegesen várnak Izrael leállításához.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!