Egyre mélyebb káoszba süllyed Ecuador

2019. október 09. 07:04

A szocialista venezuelai vezetőt sejtik a leníni intézkedések elleni tiltakozás szításával.

2019. október 09. 07:04

Éjszakai kijárási tilalmat rendelt el kedd este Lenín Moreno ecuadori elnök azokban a kerületekben szerte az országban, amelyek „stratégiai jelentőségűek”, miután kormányellenes tüntetők aznap rövid időre be tudtak hatolni a törvényhozás – akkor már üres –épületébe is.

Az éjszakai kijárási tilalom a múlt héten érvénybe léptetett 30 napos szükségállapot idején este nyolctól reggel öt óráig lesz érvényben a hét minden napján azon épületek körül, amelyekben állami intézmény működik. Az államfő eredetileg hatvannapos szükségállapotot akart, de az alkotmánybíróság lecsökkentette az időtartamot.

A kormány kedden Guayaquilbe helyezte át székhelyét Quitóból, miután egyre tömegesebbé és erőszakosabbá váltak a tüntetések a fővárosban, ahová bennszülött tüntetők ezrei érkeztek kedden. Az EFE spanyol hírügynökség szerint a fővárosba érkező tiltakozók egy része gumiabroncsokat gyújtott fel, köveket és benzines palackokat dobált, súlyosan megrongálta a köztulajdont, és összecsapott a rendőrséggel. Szemtanúk legfrissebb beszámolói szerint a tüntetők a törvényhozás akkor már üresen álló épületébe is behatoltak, amíg egy rövid idő után a rendőrség ki nem szorította őket onnan.

A Petroamazonas állami olajipari vállalat azt közölte kedden, hogy a kelet-ecuadori Orellana tartományban két újabb olajmezőn leállt a termelés, miután tüntetők hatoltak be oda, és a munka beszüntetésére kényszerítették az ott dolgozókat. A tüntetők akciói miatt összesen már öt olajmezőn szünetel a termelés Ecuadorban. Az olajipari minisztérium keddi összesítése szerint emiatt napi 143 ezer hordóval kevesebb olajat termel az ország.

Szocialista szervezkedés Lenín ellen?

Hét latin-amerikai állam támogatásáról biztosította kedden Lenín Moreno ecuadori elnököt, aki az országában zajló zavargások lecsillapításán fáradozik, egyben pedig elítélték Nicolás Maduro venezuelai elnöknek „a térségbeli demokráciák megingatására irányuló próbálkozásait” – közölte a perui külügyminisztérium az országcsoport nevében.

A minisztérium tájékoztatása szerint Peru, Argentína, Brazília, Kolumbia, Salvador, Guatemala és Paraguay „határozottan kiáll Lenín Moreno elnök intézkedései mellett”, és „elutasítja Nicolás Maduro rezsimjének cselekményeit, amelyekkel destabilizálni akarja demokratikus rendszerüket”. Az ecuadori vezetés eközben külföldi közvetítést kért kedden az ENSZ-től, illetve a térségben nagy befolyással bíró katolikus egyháztól.

Évtizedes rendszerhez nyúlt Moreno

A politikai válság a múlt héten kezdődött annak hatására, hogy a kormány egy sor megszorító intézkedést jelentett be, köztük az üzemanyagár-támogatás megszüntetését. Azóta több tüntetés, munkabeszüntetés volt országszerte, a tiltakozó megmozdulásokhoz pedig a hétvégén csatlakoztak a lakosság mintegy 7 százalékát kitevő őslakosok. Hétfőre a vehemens tiltakozás már randalírozássá fajult. Szerdán a tüntetők megpróbálnának a különleges erők által erősen védett elnöki palotához vonulni.

A kaotikus állapotok miatt a kormány bezárta az iskolákat, az energiaügyi minisztérium pedig felfüggesztette a munkát három olajmezőn az Amazonasban. Eközben az ecuadori alkotmánybíróság jóváhagyta a Moreno által kihirdetett szükségállapotot, noha időtartamát 60 napról 30-ra csökkentette.

(MTI)

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
trouposed
2019. október 09. 16:18
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
zolka50.50
2019. október 09. 10:47
Itt valami tévedés lesz. Alföldi Roberta ezt jobban tudja: "Ecuadorban nagyon erősen látható, hogy ki milyen származású, tudható, kik az indiánok, kik a más kultúrájúak, de senki nem cseszeget senkit, boldogan elvannak egymással. Nincsenek etnikai ellentétek, nincs kirekesztés. Ezt a nyitottságot, elfogadó, befogadó személetet is átültetném ide." "halkan mondom: rengeteg dologban előrébb tartanak, mint mi." https://888.hu/kinyilott-a-pitypang/alfoldi-szerint-ecuador-is-elorebb-tart-mint-magyarorszag-4191948/
tintapaca
2019. október 09. 08:23
A Mandíner szerkesztőinek a figyelmébe: külföldi lapokat is olvasunk, mert tudunk idegen nyelveken is.
tintapaca
2019. október 09. 08:22
Arról nem PC írni, hogy a megszorításokat az IMF kívánságára vezették be, és a tiltakozások az IMF ellen irányulnak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!