„Csak a megvalósítás volt rossz” – megszólalt az NDK exelnöke

2019. november 09. 20:22

A berlini falnál voltak ám szabályok, a német újraegyesítés kudarc lett, az NDK problémái pedig nem ideológiai természetűek voltak, csak a megvalósítás volt rossz – legalábbis Egon Krenz szerint. Az NDK még mindig élő egykori államfője a Politicónak adott interjút a Fal leomlásának harmincadik évfordulóján.

2019. november 09. 20:22

Azt tudták, hogy Egon Krenz még él?

Az idősebb nemzedékek még emlékezhetnek a figurára, vagy legalább a nevére: Honecker jobbkezeként és trónörököseként végül ő lett az NDK dicstelen, de legalább békés végjátékának éjjeliőre, akinek uralma alatt a kommunista Kelet-Németország a Fallal együtt lebomlott.

Az 1937-es születésű Krenz végigélte az egyesült Németország elmúlt harminc évét, javarészt a Balti-tengernél fekvő házában tölti idejét, és most megszólalt. Elárulja: máshogy látja a német újraegyesülést. Krenznek, aki 1989 októberében került a Német Szocialista Egységpárt (SED) élére, egyszerű üzenete van a harminc évvel ezelőtti eseményekkel kapcsolatban: „Én megmondtam” – derül ki az interjúból, amit a Politico készített az egykori keletnémet vezetővel

Először is: a Fal nem omlott le” – jelenti ki kezdésként az amúgy tanári végzettségű Krenz. Miután Erich Honecker távozott az állampárt éléről, Krenz Mihail Gorbacsovhoz fordult. Gorbacsov megígérte Krenznek, hogy nem lesz újraegyesítés, de ezt a történelem megcáfolta. „Honeckernek igaza volt Gorbacsovval kapcsolatban. Túl sokáig hittem benne. Azért ment tönkre a kapcsolatom Honeckerrel, mert látta, mennyire felnézek Gorbacsovra” – összegez az egykori keletnémet vezető. 

Honecker és Krenz

Akárhogy is, 1989. november 9-ére az SED vezetése kidolgozta az utazási korlátozások feloldásának terveit, amelyek eredetileg csak másnap léptek volna életbe. Csakhogy Günter Schabowski az erről szóló sajtótájékoztatón hibásan azt nyilatkozta, hogy a régi szabályok azonnali hatállyal érvényüket vesztik, amire válaszul a berliniek a határátkelőkhöz tódultak.

„Valójában az történt, hogy a határt egy NDK-s politikus javaslatára nyitották meg”

– magyarázza most Krenz.

Az SED egykori első embere a mai napig meggyőződéssel vallja, hogy a keletnémetek akkoriban nem akartak egyesülni a nyugatnémetekkel, inkább csak átfogó reformokat szerettek volna. „A falat nagyon fegyelmezett emberek rohamozták meg” – mondja tréfásan Egon Krenz: abból a hatvanezer emberből, aki az éjszaka folyamán átkelt a határon, másnap negyvenötezer megjelent a munkahelyén. 

Egon Krenz azt mondja: a berlini fal leomlását sokan tévesen azokkal a – jóval november 9-e után készült – képekkel azonosítják, amelyeken a berliniek csákányokkal verik szét a falat, pedig éppen ő és az SED Politbürója taposta ki az utat a békés átmenetet azzal, hogy felfüggesztették az utazási korlátozásokat és a tűzparancsot.

Szerinte a keletnémetek amúgy sem akartak nyugati típusú demokráciát, csak utazni, autókat meg elektronikai eszközöket vásárolni. „Ha ezt gazdasági oldalon elértük volna, minden máshogy alakult volna” – teszi hozzá. 

„Az újraegyesítés kudarcot vallott”

– jelenti ki most Krenz, akire még mindig sokan felnéznek.

Egon Krenz a rendszerváltás után börtönbe is került. 1997-ben hat és fél év szabadságvesztésre ítélték, miután egy bíróság felelősnek találta a fal mellett lelőtt emberek haláláért. „Abszurd” – kommentálja az ítéletet Krenz. „Az NDK jogszabályainak megfelelően jártam el.

Krenz rámutat: sok keletnémet érzi magát másodrendű állampolgárnak a mai Németországban. Vallja: „Amire szükségünk van, hogy újra közelebb kerüljünk Oroszországhoz. Németországnak akkor volt a legjobb, amikor közel volt Oroszországhoz”.

Az egykori pártfőtitkár a mai napig azt vallja: az NDK problémái sem ideológiai természetűek voltak, a megvalósítás volt rossz. 1989-ig senki se panaszkodott a körülmények miatt” – jegyzi meg a hírhedt keletnémet börtönökkel kapcsolatban. A Stasi felelősségére úgy replikázik: „A CIA háborúkat szervezett”. A berlini fal mentén érvényes tűzparancshoz csak annyit fűz hozzá: „Sajnálom a haláleseteket, de az egy katonai övezet volt, ott voltak szabályok”. 

Összesen 159 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2019. november 27. 20:04
Nem is az a baj, hogy valaki feltalálja a fából vaskarikát. Az kitűnő ötlet. Csak az a sok béna mérnök meg iparos, akik rosszul valósítják meg a fenomenális ötletet. A kommunizmus utópiának gyönyörű, de ha a valóságba próbálják átültetni, akkor abból törvényszerűen katasztrófa lesz, mert működésképtelen utópia. De ezt a kommunisták nem látják be, ezért erőltetik újra és újra, hiszen csak a megvalósítás rossz, a módszereken kell csak változtatni szerintük. Ettől is annyira veszélyesek. Mert ha a hülyeség kitartással párosul ...
subshelpcrip
2019. november 11. 17:54
MooXi.net - nagyszerű projekt felnőttek számára, akik szexpartnert szeretnének találni
rajgy
2019. november 11. 13:51
Érdekes lett volna akkor megnézni az NDK-t, hogy mire ment volna, ha nincsen az NSZK-nak a szívó hatása, és ha nem kell a legjobban képzett lakosait, szakembereit fallal az átszökéstől visszatartania.
syphax
2019. november 11. 08:22
P.S.. DE NE REMÉNYKEDJ, NINCS ITTHON NÁLUNK SÓSAV--HCL.HÜLYEÁLLAT NYALD KIA SEGGEM.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!