Drezda 75

2020. február 14. 09:06

A polgári lakosság körében hatalmas pusztítást okozó drezdai bombázások 75. évfordulója alkalmából tartottak megemlékezést a német városban.

2020. február 14. 09:06

A szövetségi elnök és a polgármester is arra hívta fel a figyelmet beszédében, hogy szembe kell szállni azokkal, akik gyűlöletkeltésre, a náci bűnök relativizálására használják a légitámadások emlékét – írja az Euronews.

Ezen a napon csak akkor gyászolhatunk méltóságteljesen, és csak az jelent garanciát arra, hogy Drezda nem pusztul el újra, ha kéz a kézben állunk. De városunk pusztulása elkezdődik, amint az emberek bőrszínük, vallásuk, hitük, nemük vagy életmódjuk miatt ellenszenvvel viseltetnek, ellenségesek lesznek egymás iránt” – fogalmazott Dirk Hilbert.

Az 1945. február 13-án kezdődött háromnapos bombázásnak 25 ezer drezdai esett áldozatául

Frank-Walter Steinmeier a szövetséges bombázására emlékezve hangsúlyozta, „mindkettőre emlékezünk: a német városok lakosságának szenvedésére és arra a szenvedésre, amelyet németek okoztak másoknak. Ezt a szörnyű háborút németek kezdték és németek milliói vettek benne részt.

Ezért ma egészen világosan akarok fogalmazni” – folytatta. „Nekünk, demokratáknak szembe kell fordulnunk mindazokkal, akik manapság a drezdai bombázások áldozatait felszámítják Auschwitz halottaival szemben, hogy viszonylagossá tegyék a németek bűneit. Hangosan és határozottan ellent kell mondanunk mindazoknak, akik meghamisítják a történelmi tényeket” – jelentette ki a német államfő.

Az AfD társelnöke a minap 100 ezer halottról beszélt.

Összesen 91 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bajai
2020. február 20. 08:26
Eszement dolog még ebben az ügyben is durván hazudni. Vagy 25 ezer drezdai áldozat volt és több mint 100 ezer nem drezdai, aki éppen ott tartózkodott?
tango47
2020. február 15. 10:47
Érdekes, hogy ezt az ügyet nem tárgyalta a Nürnbergi vésztörvényszék, pedig kimeríti a háborús bűntett fogalmát.
tevevanegypupu
2020. február 14. 19:03
Tavaly láttam Drezdát..amiből akkor megmaradt valami, az még mindig fekete..a Zwingert már megtisztították..
pemete jakab
2020. február 14. 15:24
Drezda lebombázása a szövetségesek pitiáner bosszúja volt, hadászati szempontból nem volt indokolt, amiért senki nem vontak felelősségre. Ez nem a nácik relativizálása, hanem tény.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!