Macron visszaszorítaná az iszlám szélsőségességet Franciaországban

2020. február 19. 07:02

„Nem engedem meg, hogy bármely külföldi ország kulturális, vallási vagy identitásalapú szeparatizmust szítson köztársaságunk területén” – fogalmazott a francia elnök.

2020. február 19. 07:02

Emmanuel Macron francia elnök által bejelentett intézkedések által a kormánynak nagyobb hatásköre lesz Mulhouse városban az iskoláztatásban, a mecsetek finanszírozásában és az imámok képzésében. Fel fogja venni a küzdelmet az arra irányuló külföldi beavatkozással, hogy a muszlimok miként gyakorolják vallásukat, és hogyan szerveződjenek meg a vallási intézmények a szekuláris országban.

„Egyesek ugyanis a vallás nevében szakítani akarnak a köztársaság törvényeivel” – hangoztatta. Az államfő bejelentette, hogy véget akar vetni annak az 1977-ben bevezetett programnak, amelynek keretében kilenc külföldi ország tanárokat küldhet Franciaországba nyelvtanítás és kultúraoktatás céljából, és ezeket a tevékenységeket a francia hatóságok nem ellenőrzik. Ezen államok között van Algéria, Tunézia, Marokkó és Törökország. A program keretében évente 80 ezer új diákot oktatnak. Ehelyett Franciaország kétoldalú megállapodásokat akar kötni ezekkel az államokkal, és szeptembertől már ellenőrzést gyakorolna az ilyen nyelv- és kultúraórák felett.

Törvény készül arról, hogyan tegyék átláthatóvá a mecsetek finanszírozását. Macron arra kérte a franciaországi muszlim tanácsot (CFCM), hogy emelje az imámképzés színvonalát, ugyanis meg akarják szüntetni azt a gyakorlatot, hogy muszlim államok küldhetnek imámokat Franciaországba. Egyetlen állam van, amellyel még nem sikerült megállapodni ezekről a kérdésekről: Törökország – mondta.

„Törökország választhat, hogy elfogadja ezt, vagy nem, de nem engedem meg, hogy bármely külföldi ország kulturális, vallási vagy identitásalapú szeparatizmust szítson köztársaságunk területén. Francia földön nem tűrhetjük meg a török törvényeket” – szögezte le.

(MTI)

Összesen 111 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2020. február 24. 19:36
Már késő és ennyi kevés. Ennyivel ugyan nem szorítja vissza az iszlamistákat Franciaországban.
Amondó
2020. február 19. 23:38
Tudja ez a kis Napoleon-klón, hogy mit beszél? A vallás számára a mai Európa liberális felfogását jelenti. Eszerint a mindenki szabadon hisz abban a baromságban, amiben akar, olyan templomba megy vasárnap, amelyikbe akar és ott letudja a hitéletet, ahogyan kedve tartja. Az állam nem szól bele. Ámde a muszlimok számára a vallás a legfőbb szentség, naponta 5-ször imádkoznak és nem alibiből. Mecseteikben nem töpörödött anyókák, hanem erőtől duzzadó fiatalemberek tömegei gyűlnek össze az imára. Nem választják külön az magánéleti iszlámot, a politikai iszlámtól, meg a kulturális iszlámtól. Nekik egy Makron - egy hitetlen - nem tudja beadni a liberális maszlagot.
drkovax
2020. február 19. 16:12
Ebből is csak a breton, a provanszál, a korzikai, baszk, katalán, picardiai, elzászi nyelvek nyom nélküli eltüntetése fog kijönni, mert a muszlimok helyett azok ellen fogják felhasználni kedvenc ballibjeink.
Box Hill
2020. február 19. 14:15
Most, miután ez a projekt nem zavart el elég zsidót. Ugyanis: Az izraeli miniszterelnök, Ariel Sharon, arra szólította fel a franciaországi zsidókat, hogy költözzenek azonnal Izraelbe elmenekülendő az antiszemitizmustól. Az American Jewish Association jeruzsálemi értekezletén beszélt arról, hogy a zsidóknak mindenhonnan a világból Izraelbe kell költözniük, amilyen hamar csak lehetséges. Hozzátette: azoknak, akik Franciaországban élnek, a költözés elkerülhetetlen, mert a zsidók elleni erőszak ott növekedik. Látjuk a legvadabb antiszemitizmus terjedését Franciaországban - mondta Sharon. (A BBC News tudósítása 2004. július 14-én)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!