Koronavírus: elesett az utolsó érintetlen ország is Latin-Amerikában

2020. március 24. 06:07

Meghalt a második chilei fertőzött, tiltakoznak a bolíviai szexmunkások, Bolsonaro szerint túlreagálják helyi kormányzók – körkép az újlatin Amerikából.

2020. március 24. 06:07

Rendkívüli pénzügyi intézkedéseket jelentett be hétfőn Kolumbia és Ecuador vezetése a gyorsan terjedő koronavírus elleni harc keretében. Eközben Belize-ben, az utolsó, eddig fertőzésmentes térségbeli országban is regisztrálták az első esetet.

Iván Duque kolumbiai elnök közlése szerint 6 milliárd kolumbiai pesónak (csaknem 4 milliárd 800 millió forintnak) megfelelő összeget különítenek el a kormányzati költségvetésből a járvány elleni küzdelemhez. Az országban eddig 235 fertőzöttet jegyeztek fel, akik közül ketten belehaltak a betegségbe. Kolumbiában kedden az egész országra kiterjedő, 19 napos zárlat lép életbe. A határokat már lezárták, és felfüggesztették a nemzetközi járatokat.

Lenín Moreno ecuadori elnök közben bejelentette: utasította a pénzügyminisztert, hogy csoportosítson át forrásokat az egészségügyi veszélyhelyzet kezelésére. Az országban, ahol 2021-ben választásokat tartanak, a hatóságok hétfőn 981-re emelték a fertőzöttek számát, és 18-ra a halálos áldozatokért. Az ecuadori ügyészség közlése szerint 710 emberrel szemben indítottak eddig eljárást a kijárási tilalom megszegése miatt.

Meghalt a második chilei fertőzött, tiltakoznak a bolíviai szexmunkások

Később Wanda Vázquez Puerto Ricó-i kormányzó is bejelentett egy sor intézkedést a leginkább érintett magánszemélyek és cégek anyagi támogatására, és 500 dolláros (több mint 163 ezer forintos) támogatást ígért minden egyéni vállalkozónak.

Chile hétfői bejelentése szerint a koronavírus-fertőzöttek száma elérte a 746-ot, és immár a második ember vesztette életét a betegségből fakadóan. A chilei kormány még vasárnap elrendelte a 80 évnél idősebbek kötelező elkülönítését, néhány órával az után, hogy az egész lakosságra vonatkozó kijárási tilalmat jelentett be helyi idő szerint este 10 órától. Az éjszaka során 146 embert vettek őrizetbe ennek megsértése miatt.

Bolíviában a szexmunkások tiltakoznak a járvány terjedésének fékezésére elrendelt éjszakai kijárási tilalom ellen, mivel véleményük szerint az intézkedés végképp nyomorba döntené őket. A dél-amerikai országban – melyben 24 fertőzöttről tudnak – vasárnaptól tilos délután 5 és hajnali 5 óra között a lakhely elhagyása. „Anyák, nagynénik, nagymamák vagyunk, részei Bolívia társadalmának” – idézte a Reuters hírügynökség a bolíviai szexmunkások szakszervezetének képviselőjét.

Mindeközben Brazíliában meredeken nőtt a Covid-19 betegeinek és halottjainak száma: az egészségügyi minisztérium legutóbbi adatai szerint a betegségben elhunytak száma a pénteki 11-ről 25-re nőtt vasárnapra, a betegek száma pedig 904-ről 1546-ra. A brazil egészségügyi tárca elismerte egyúttal, hogy a kór már az ország összes államában felütötte a fejét.

Sátorkórház egy brazil stadionban

Sokan azzal vádolják Jair Bolsonaro brazil elnököt, hogy nem elég gyorsan reagál, miközben a regionális kormányzók különböző intézkedésekkel, köztük karanténnal, útlezárásokkal és üzletek bezárásával igyekeznek gátat szabni a járvány terjedésének. Bár az államfő az elmúlt napokban aggodalmát fejezte ki a kialakult helyzettel kapcsolatban, bírálta ezen intézkedések némelyikét, azzal érvelve, hogy azok végül befolyásolják az áruforgalmat, köztük az élelmiszerét és a gyógyszerét. Bolsonaro „holdkórosnak” minősítette Joao Doriát, Sao Paulo kormányzóját, aki karantént rendelt el a brazil bruttó hazai termék (GDP) csaknem harmadáért felelős államban.

A Sao Pauló-i hatóságok eközben elkezdtek sátorkórházat felállítani a legendás Pacaembu stadionban. A létesítményben nagyjából 200 ágy áll rendelkezésére azoknak a fertőzötteknek, akiknél a betegség enyhébb lefolyású. Ennek célja, hogy a legsúlyosabb esetek megfelelő ellátásban részesülhessenek az intenzív osztályokon.

Hétfőn Mexikóban is újabb korlátozások léptek életbe, iskolák, mozik, valamint múzeumok maradtak zárva, továbbá nyilvános eseményeket függesztettek fel, miközben a fertőzöttek száma elérte a 316-ot. A négy hétig tartó intézkedés részeként arra kérték a lakosságot, hogy ha lehet, maradjon otthon. Panamában a fertőzöttek száma meghaladta a 300-at, csak az elmúlt 24 órában 68 újabb esetet jegyeztek fel. Az országban eddig három halálos áldozatról tudni.

Eközben Nicolás Maduro venezuelai elnök bejelentette, hogy az esetek száma 70-ről 77-re nőtt az elmúlt 24 órában, ezért úgy határozott, hogy szigorít az országos karanténon.

A közép-amerikai Belize bejelentette az első koronavírusos esetet egy 38 éves nő személyében, aki Los Angelesből érkezett az országba. A helyi egészségügyi tárca szerint a páciens valószínűleg az utazás során fertőződhetett meg, ugyanakkor közölték, hogy „megteszik a szükséges lépéseket a terjedés megakadályozása érdekében”.

(MTI)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!