Az olasz kormány rendezné az illegális migránsok tartózkodását

2020. április 20. 09:54

Tartózkodási engedélyt adnának az illegális bevándorlóknak és mezőgazdasági munkára fognák őket.

2020. április 20. 09:54

Legkevesebb mintegy 300 ezer emberrel számolnak, elsősorban a mezőgazdasági munkások pótlására a járványhelyzet közepette. Júniusig a feketén Olaszországban dolgozó, de az új koronavírus-járvány miatt munka nélkül maradt külföldiek tartózkodását rendeznék, ősztől pedig bevándorlási kvótákkal szabályoznák az Olaszországba érkező migránsok létszámát.

Eltűntek az emberek a földekről

A kormány kész terveit mutatta be a La Repubblica című baloldali napilap hétfőn, első lépésben több mint kétszázezer illegális bevándorló tartózkodásának rendezését vetítve előre. Mindenekelőtt Teresa Bellanova mezőgazdasági miniszter sürgeti a munkaerő-toborzást, hangsúlyozva, hogy a Covid-19 fertőzés miatt 270-350 ezer munkás tűnt el az olaszországi földekről, a déli és északi gyümölcsültetvényeken nyolcmillió mázsa termény vár leszedésre. A külföldi munkaerő többségét eddig idénymunkára Olaszországba érkező afrikai, valamint román és bolgár munkások képezték, akik azonban a járványhelyzet miatt eltűntek Olaszországból, vagy idén tavasszal nem tudtak célba érni.

Hasonlóképpen bizonytalanná vált az olasz családoknál eddig nagyrészt feketén alkalmazott, és többségükben Európai Unión kívüli állampolgársággal rendelkező háztartási dolgozók, idősgondozók, bébiszitterek helyzete. Az olaszországi építőipar is bajba került a nem olasz munkások hirtelen hiánya miatt, és nélkülük az idegenforgalom sem tud majd újraindulni.

A baloldal szerint most vagy soha

A jobboldali Il Giornale számításai szerint mintegy 600 ezer illegális bevándorló jogi helyzetét készülnek rendezni: tartózkodási engedélyt, személyi igazolványt és tb-kártyát kapnának, ami ingyenes egészségügyi ellátást biztosítana számukra. A baloldali Europa+ pártot vezető Emma Bonino, volt európai humanitárius biztos a migránshelyzet azonnali rendezését szorgalmazta, hangsúlyozva, hogy „vagy most, vagy soha”. Megítélése szerint a járványhelyzet rendkívüli lehetőséget kínál.

Régebben sikertelenül próbálkozott a kormány

A törvényes munkapiac peremén vagy ezen kívül dolgozó bevándorlók tartózkodását már többször igyekeztek szabályozni: 2002-ben az akkori belügyminiszter, Umberto Bossi, a Liga volt vezetője intézkedésével több mint 600 ezren emelkedtek ki a feketegazdaságból, főleg kelet-európai munkavállalók. 2009-ben a szintén ligás belügyminiszter Roberto Maroni rendelkezésével 300 ezer tartózkodási engedélyt bocsátottak ki, ezeket is elsősorban az olasz családoknál dolgozó bevándorlók számára. Ugyanezzel próbálkozott Mario Monti volt kormányfő 2012-es intézkedésével is, amelynek révén azonban a majdnem 200 ezer kérelemből csak huszonháromezret fogadtak el.

Elemzők szerint a táborokban lakóknak nem éri meg dolgozni, ha segélyt kapnak

Elemzők rámutatnak, hogy a járvány miatt jelenleg olaszországi migránstáborokban tartózkodók, jelentős többségükben közép-afrikaiak a tartózkodási engedélyt szívesen elfogadják, de nem biztos, hogy elmennek dolgozni az olaszországi földekre. A táborokban fejenként napi 30 eurót kapnak az ellátásukra. Tavalyi adatok szerint egy mezőgazdasági munkás átlagban napi kevesebb mint bruttó 70 eurót kereshet, de a délolasz paradicsomföldeken alkalmazott afrikai munkásoknak napi akár tíz óra munkáért húsz-harminc eurót adnak.

(MTI)

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
confitür
2020. április 21. 06:04
A baloldali olasz kormány örökre elrontotta. Már az is jó eredmény lesz,ha nem csődölnek be és tudják törleszteni a részleteket az unió felé. Ha hagyták volna dolgozni Salvínit,most nem lennének reménytelen helyzetben. Vajon ki vállalja a felelősséget a rengeteg halálos áldozat és a gazdaság összeomlása miatt ?
Rugo
2020. április 20. 17:41
"a tartózkodási engedélyt szívesen elfogadják, de nem biztos, hogy elmennek dolgozni az olaszországi földekre" :) hülyék is lennének, ha drogot is lehet árulni....
Bernard
2020. április 20. 15:09
Rossz a sorrend! Ha becsülettel ledolgozza őszig a szezont, akkor kapjon esetleg letelepedésit. Mindjárt megcsappanna a létszám.
llnnhegyi
2020. április 20. 14:41
Olaszországnak vége.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!