Az EB bírósághoz fordult a családi juttatásokat érintő osztrák jogszabály ügyében

2020. május 14. 14:40

A bizottság szerint a szóban forgó jogszabály diszkriminatív és közösségi jogba ütközik.

2020. május 14. 14:40

Az Európai Unió Bíróságához fordult a családi juttatásokat érintő osztrák jogszabály ügyében csütörtökön az Európai Bizottság, mivel nem érkezett kielégítő válasz Ausztriától a tavaly év elején indított kötelezettségszegési eljárás keretében küldött felszólítólevélre. A 2019. január 1-től hatályos jogszabály értelmében az Ausztriában munkát vállaló uniós polgárok nem Ausztriában élő gyermekei után az osztrák hatóságok a helyi árszínvonal alapján állapítják meg a családi ellátás, illetve a személyijövedelemadó-kedvezmény összegét. Ez a legtöbb esetben csökkentést jelent. A törvény életbe lépését követően az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Ausztria ellen.

A brüsszeli testület indoklása szerint a gyermekek után járó ellátásnak meg kell egyeznie a szabad mozgáshoz fűződő jogukat gyakorló európai uniós munkavállalók és a helyi munkavállalók esetében. Mint írták, az osztrák jogszabály ellentétes az egyenlő bánásmódról szóló irányelvvel. A szabályozás révén ugyanis eltérő családtámogatás illeti meg a különböző tagállamokból érkező, de ugyanott dolgozó munkavállalókat, és az EU alapszerződése tiltja a munkavállalók állampolgárságon alapuló bármiféle, közvetlen vagy közvetett megkülönböztetését. A törvény ellen több EU-tagállam, köztük Magyarország is tiltakozott.

(MTI)

Összesen 7 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
BandiMandi
2020. május 14. 15:50
A labancnak soha nincs igaza! Ha importál munkaerőt, kerüljön neki annyiba, mint a sajátja.
jolly77
2020. május 14. 15:17
érdekes, hogy Magyarországon alig vannak osztrák munkavállalók.. ha vannak főnökösködni jönnek ide gyárakba fordítva bezzeg...
Falfirka
2020. május 14. 15:00
hát erre pedig azt kell mondjam, igazuk van az osztrákoknak. gondoljátok el: itt dolgozik nálunk ukrán állampolgár, otthon van 3 gyereke és fizessünk neki, mint egy magyar családnak? hát egy frászt!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!