Megjelenhet John Bolton Trumpot támadó könyve

2020. június 20. 20:32

A bíróság ugyanakkor bírálta a volt nemzetbiztonsági főtanácsadót.

2020. június 20. 20:32

Megjelenhet John Bolton volt nemzetbiztonsági főtanácsadó leleplező könyve – döntött szombaton az ügyben eljáró amerikai bíróság, elutasítva Donald Trump amerikai elnök kormányának keresetét.

Royce C. Lamberth bíró az ítélet indoklásában úgy fogalmazott: a kormánynak nem sikerült bizonyítania, hogy a könyv megjelenése „helyrehozhatatlan károkat" okozna, mivel A szoba, ahol történt című memoár tartalmának jelentős részét a sajtó már nyilvánosságra hozta. „Több százezer példánnyal világszerte – sok közülük hírszerkesztőségekben – a kár már bekövetkezett" – hangsúlyozta Lamberth. „A status quót nem lehet helyreállítani" – tette hozzá.

A bíró ugyanakkor élesen bírálta Boltont, mondván, hogy az Egyesült Államok nemzetbiztonságát tette kockára, és kitette magát lehetséges jövendőbeli bírósági eljárásoknak, amelyek a büntetőjogi felelőssége megállapítása mellett a könyve eladásából származó haszon elkobzását is eredményezhetik, amiért maradéktalanul nem tett eleget a kézirat titokügyi ellenőrzésének. Lamberth szerint ugyanis Bolton állítása, miszerint a Fehér Ház ellenőrzése politikai indíttatású volt, nem állja meg a helyét, és több időt kellett volna biztosítania az 500 oldalas kézirat átvizsgálására. A könyv várhatóan kedden jelenik meg.

Bolton, akit Trump 2019 szeptemberében, 17 hónap után menesztett, mert heves vitáik voltak számos külpolitikai kérdésben, lesújtó fehér házi kulisszatitkokat oszt meg a könyvben. Tájékozatlannak és alkalmatlannak írja le Trumpot, Mike Pompeo külügyminiszterről pedig azt állítja, hogy bár nyilvánosan rendíthetetlenül kiáll Trump mellett, a háta mögött élesen bírálja.

Trump annak ellenére Bolton elleni nagy győzelemnek nevezte a bírósági döntést, hogy elvesztette a keresetet. Boltont háborús uszítónak nevezte, aki „szeret bombákat dobni emberekre megölve őket". „Bolton megsértette a törvényt, és a körmére koppintottak, igazán nagy árat fog fizetni ezért. Most őrá fognak potyogni a bombák" – hangoztatta Trump.

(MTI)


 

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Emmanuel Goldstein
2020. június 22. 10:59
Mindennél többet mond, hogy Trumpot a beosztottjai is alkalmatlannak tartják.
Megtalálta
2020. június 22. 10:11
Képzelem, micsoda leleplezések lehetnek a könyvében. Az orosz hekkerek mellett kínai hekkerek is Trumpot segítették. És voltak még náczi hekkerek is.
Kristály
2020. június 21. 12:02
A mérleg 2 serpenyöjén van a háttérhatalom, másikon a szegénység, melyik nyom többet ? na aki ezt meg tudja változtatni az Valaki és Tramp ezt megváltoztatta. És pont azok vannak Tramp ellen akiknek munkahelyet teremtett és kiszedte őket a szegénységből. Hálátlanok
confitür
2020. június 21. 11:56
Bolton még nagy bajba kerülhet a könyve miatt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!