„Meg kellett halnia, mert rossz szavakat használt” – történelmi per kezdődött Frankfurtban

2020. június 22. 13:40

Frankfurtban elkezdődött annak a férfinak a pere, akit Walter Lübcke CDU-s politikus meggyilkolásával vádolnak. A német szélsőjobboldal első újkori politikusgyilkosságának ügyében születhet ítélet – noha a vallomások körül lassan több a kérdés, mint a válasz.

2020. június 22. 13:40
Greczula Levente László

„Németországban bizonyos értékeket fel kell vállalni, azok pedig szabadon elmehetnek, akik ezzel nem értenek egyet” – mondta Walter Lübcke kereszténydemokrata (CDU), hesseni tartományi politikus egy lakossági fórumon 2015-ben, amikor bejelentette, hogy menekültszálló fog épülni Kasselben. Lübckét 2019 június 2-ának éjszakáján lőtték le családi házának teraszán.

A Lübcke-gyilkosság általános felháborodást keltett az egész országban, rövidesen pedig

az is kiderült, hogy az elkövetőnek a szélsőjobboldali szcénához lehet köze.

Lübcke meggyilkolása az első olyan politikusgyilkosság a szövetségi köztársaság történetében, amit a szélsőjobboldali terror szellemében követtek el. 

A szélsőjobb sűrűjében

A gyilkosság elkövetésével a negyvenhat éves, többszörösen is büntetett előéletű Stephan Ernstet vádolják. Ernst már fiatal korában radikalizálódott, a különböző idegenellenes bűncselekmények jóformán az egész életét végigkísérik. Az ezredforduló környékén lett a kasseli szélsőjobboldali körök közismert tagja – sőt, állítólag egészen a legmagasabb szintekig jutott. Elképzelhető, hogy Ernstnek olyan radikális jobboldali csoportosulásokhoz is köze lehetett, mint például a Combat 18.

A Combat 18 valamikor a ’90-es években alakult az Egyesült Királyságban. A tizennyolcas szám „természetesen” Adolf Hitler monogramjára utal. A német belügyminisztérium „neonáci, rasszista és erőszakra kész csoportosuláskéntjellemezte a németországi Combat 18-at, amit végül idén januárban tiltottak be. Az olyan csoportosulások, mint a Combat 18 vagy a Blood and Honour, alapvetően az észrevétlenül, önellátó és önszervező módon működő „sejtek” működésére alapoznak – a „sejt” alatt itt viszont egy-egy embert kell érteni, nem kisebb csoportokat. Mégha a 2000-es években Ernstnek volt is dolga a német Combat 18-cal, úgy tűnik, 2009-ben hátat fordított a szélsőjobboldalnak: családot alapított, házat vásárolt és rendszeres munkahely után nézett, a szcénától pedig távol maradt – a Die Zeit szerint persze elképzelhető, hogy ez is egy Combat 18-stratégia. 

Ernst újbóli radikalizálódása viszont nagyon egyértelmű okokkal magyarázható, amikről a feltételezett elkövető részletesen is beszél az első vallomásában. Az erről készült videófelvételt csütörtökön mutatták be a frankfurti bíróságon. A férfi már 2013-ban érezte, hogy nem ereszti a szélsőjobb gondolatvilága, a 2015-ös migrációs válság pedig csak olaj volt a tűzre. Kulcsfontosságú élmény volt Ernst szerint az a lakossági fórum 2015 őszén, amelyiken Walter Lübcke bejelentette, hogy menekültszállót fognak berendezni Kassel egyik negyedében, a negyvenhat éves férfi lakóhelyének közelében.

„Megéri ebben az országban élni. De itt fel kell vállalni bizonyos értékeket, és aki nem képviseli ezeket, nyugodtan elhagyhatja ezt az országot, ha nem ért egyet. Ez minden német szabadságában áll” – fogalmazott a meggyilkolt politikus a fórumon.

„Elöntött a gyűlölet” – mondta Ernst,

aki attól a pillanattól kezdve biztos volt abban, hogy Lübckét meg kell büntetni ezért a hozzáállásért. A kölni szilveszter, a nizzai terrortámadás és az európai diáklányok marokkói elrablása és lefejezése tovább erősítették az elhatározását, hogy „Lübcke úrral csinálni kell valamit”. 

Csiki-csuki

Ezért a Lübcke család szokásainak és életmódjának éveken át tartó megfigyelését követően 2019. június 2-án éjféltájt Lübckéék városszéli házának sötét udvarán át odalopódzott a teraszon dohányzó és internetező politikushoz – közben a Marokkóban elrabolt turisták sikolyait hallotta a fejében –, majd egy pisztollyal agyonlőtte. Legalábbis ez az, amit Stephan Ernst közvetlenül az őrizetbe vételét követően bevallott. A Lübcke ruházatáról és a gyilkos golyóról felvett DNS-minták szintén azt erősítik meg, hogy Ernst volt az elkövető. Csakhogy a negyvenhat éves férfi már tavaly júliusban visszavonta a beismerő vallomást, idén januárban pedig egy újabb változattal állt elő: nem egyedül volt aznap este, és nem is ő lőtt. 

Stephan Ernst (k) védőügyvédeivel (MTI/EPA/Getty Images pool/Thomas Lohnes)
Stephan Ernst (k) védőügyvédeivel (MTI/EPA/Getty Images pool/Thomas Lohnes)

A januári vallomás szerint a negyvennégy éves, szintén szélsőjobboldali Markus H.-val együtt támadtak Lübckére. A végzettségét tekintve pék és műszerész Markus H. Ernst jó barátja, korábban együtt gyakoroltak egy helyi lövészegyesületben, de ő rögzítette azt a videót is a lakossági fórumon, amin Ernst azt kiabálja Lübckének: „Takarodj!”. Kedden őt is bilincsben vezették be a frankfurti tárgyalóterembe: noha Ernst sztoriját arról, hogy H. valójában figyelmetlenségből lőtte le a politikust, nem tartják valami meggyőzőnek – már csak a DNS-bizonyítékok miatt sem –, bűncselekmény elkövetéséhez nyújtott segítségért most neki is felelnie kell. Markus H.-nak ugyanis volt fegyverviselési engedélye, és valószínű, hogy ő adta meg Ernstnek azt az elérhetőséget, ahonnan beszerezhette a pisztolyt, amivel Lübckét megölték. Ernst ügyvédje szerint védence az eredeti vallomásban azért nem említette meg H.-t, mert az akkori ügyvédje azt ígérte neki, hogy megvédi a családját, ha az állítólagos tettestárs nem kerül szóba a vallomásban. A szakember az ARD-nek ezt cáfolta. 

Egy ügyvéd, akinek a neve fogalommá vált

Stephan Ernst jelenlegi védőügyvédjének személye mellett nem mehetünk el szó nélkül, hiszen – ahogy a Hannoversche Allgemeine fogalmaz – az ő neve szélsőjobbos körökben már fogalom: a drezdai Frank Hannig bábáskodott a jobbos Pegida születésénél, elérte az eljárás megszüntetését annak a négy férfinak az esetében, akik kábelekkel kötöttek ki egy fához egy menekültet a szászországi Arnsdorfban, de

annak idején a keletnémet Stasinak is a segítségére volt, ha úgy hozta a szükség.

Egyébként Ernst előző ügyvédje is hasonló körökből érkezett. 

Hannignak bőven lesz dolga Ernsttel. A negyvenhat éves férfi nagyon egyértelmű üzeneteket közvetített a csütörtöki tárgyalás során: sajnálja, hogy ezt kellett tennie Lübcke családjával, hogy „egy embernek végül meg kellett halnia, mert rossz szavakat használt”.

De Ernst továbbra is meg van arról győződve, hogy ez volt az egyetlen helyes dolog, amit tehetett. Az ügyvéd szerint a bíróságon most az első, visszavont vallomásból próbálnak bizonyítékot csinálni, amit Ernst alváshiányos állapotban, nyugtatók hatása alatt tett. Hannig szerint inkább a második vallomásból kellene kiindulni, amiről szintén van videófelvétel. Ernst védője a feltételezett tettestárs egyik ügyvédjének személyét is kifogásolta: érvelése szerint a nő egy korábbi per során bizalmas információkhoz juthatott Ernstről annak korábbi ügyvédjétől. A tárgyalást vezető bíró viszont láthatóan nem kíváncsi Hannig kifogásaira: H. védője a teremben maradhatott, csütörtökön pedig nem vetítették le Ernst második vallomását.

A nyitóképen: Markus H.-t bevezetik a tárgyalóterembe (MTI/EPA/Getty Images Pool/Thomas Lohnes)

Összesen 94 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bukik a Zorbán
2020. szeptember 05. 14:20
Lübcke elmondta a német bolsevista establishment által alkalmazott receptet: a németek menjenek el, majd hoznak négereket meg arabokat a helyükre. Elképesztő, de persze nem lelőni kellett volna, hanem börtönbe csukni ezt a szar alakot. Az pedig külön felháborító, hogy ilyen echte bolsevista csirkefogók lehetnek a CDU-ban. Ilyen gazságot még az ÁVÓ Pártban is csak a legszélsőségesebb, a vezérürü, Gyurcsány beszélt.
youngboy
2020. június 23. 17:03
Érthető volt Ernst felindulása, akinek azt mondták, ő németként elmehet Németországból, az ingyenélő csürhe meg bejöhet helyette. De azért nem kellet volna megölni ezt a lüke liberálfasiszta Walter Lükét, elég lett volna megszégyeníteni és jól, nagy svungot véve fenékbe rúgni.
matykox
2020. június 22. 21:21
Na 1 szeméttel kevesebb maradt a CDU-ban. A bíró eftárs is láthatóan érzékenyített.
Akitlosz
2020. június 22. 17:13
Lübcke szavai alapján érthető az eset. Sokkal komolyabb ellenállás kellene a németellenes politikával szemben, különben Németországnak csak a neve marad német.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!