Szerbia kerítést épít az Észak-Macedóniával közös határán

2020. augusztus 19. 08:42

Szerbiába naponta átlagosan ötven illegális bevándorló próbál bejutni Észak-Macedónia felől.

2020. augusztus 19. 08:42
null

Az illegális bevándorlók tömegeinek megfékezése érdekében Szerbia kerítés építésébe kezdett az Észak-Macedóniával közös határán – közölte a Szabad Európa Rádió balkáni irodája. Az értesülést a határ menti Presevo vezetése is megerősítette. A helyi polgármester elmondta, a szögesdrótkerítés építése egy Európai Unióval kötött megállapodás része, azonban eddig sem az Európai Bizottság, sem a szerb belügyminisztérium nem erősítette meg, hogy létezik ilyen egyezség.

A pénzügyminisztérium oldalán júniusban megjelent egy lista, amelyen több tucat olyan magánszemély és vállalat neve szerepel, akinek, amelyeknek a határ mellett fekvő földjeit az állam ideiglenesen lefoglalta a határvédelem érdekében. A tervek szerint a 147 kilométeres szerb-észak-macedón határnak csupán egy részén épül kerítés, ott, ahol a legnagyobb migrációs nyomásra lehet számítani. Szerbiába naponta átlagosan ötven illegális bevándorló próbál bejutni Észak-Macedónia felől.

A válság tetőpontján, 2015-ben mintegy egymillió illegális bevándorló haladt át az úgynevezett nyugat-balkáni útvonalon, amelynek Szerbia is része. A magyar határzár felállítását követően a migránsok inkább Horvátország felé próbáltak meg bejutni az Európai Unióba, ám a határokat a koronavírus-járvány miatt szigorúbban őrzik, illetve lezárták. Azok az illegális bevándorlók, akik március közepe előtt érkeztek Szerbiába, már nem tudtak továbbmenni. A hivatalos adatok szerint Szerbia 18 befogadóközpontjában 4800 migráns tartózkodik.

(MTI)

(Képünk illusztráció, fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely)

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
puszika
2020. augusztus 19. 17:55
Most már nem csak egyedül a magyar kormány gondolkodik normálisan!!!
Esvány
2020. augusztus 19. 11:37
Ha rendesen védenék a határaikat, akkor nekünk nem is lenne szükségünk a kerítésre.
Lami
2020. augusztus 19. 10:51
Na végre! remélem segitünk épiteni!
szóda
2020. augusztus 19. 10:07
Helyes, hatékony és egyszerű megoldás, a történelem igazolja valóságban is hogy működik. Képzeletbeli határok csak a képzeletben vannak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!