A német külügyminiszter szerint a szélsőjobboldali terror fenyegeti leginkább Németországot

2020. október 09. 12:20

Heiko Maas a hallei zsinagóga elleni támadás első évfordulóján szólalt meg. A szociáldemokrata politikus elmondta, hogy Németországban átlagosan huszonnégy percenként követnek el bűncselekményt szélsőjobboldali indíttatásból.

2020. október 09. 12:20
null

„A szélsőjobboldali terror a Németországot fenyegető legnagyobb veszély” – jelentette ki a német külügyminiszter pénteken, a hallei zsinagóga elleni támadás első évfordulóján.

Heiko Maas a két ember életét kioltó fegyveres merénylet évfordulójára időzített nyilatkozatában rámutatott, hogy Németországban átlagosan huszonnégy percenként követnek el bűncselekményt szélsőjobboldali indíttatásból. „Ezek nem egyedi, elszigetelt esetek, hanem a szomorú szélsőjobboldali valóság” – fogalmazott a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) politikusa. A lakosság védelme ugyan állami feladat, de

Aláhúzta: a túlnyomó többség azt akarja, hogy Németország nyílt és demokratikus ország legyen, és ez a többség nem maradhat csendben, mert „éppen a mi hallgatásunk erősíti fel az uszítók hangját”. Halléban 2019. október 9-én egy felfegyverzett német férfi megpróbált bejutni a helyi zsinagógába, amelyben 70-80 hívő tartózkodott, a legfőbb zsidó vallási ünnep, a jóm-kipúr, az engesztelés napja alkalmából.  A hatóságok megállapítása szerint a férfi szélsőjobboldali, antiszemita indíttatásból tört a hívők életére. Korábbi hasonló terrorcselekményeket akart utánozni, és arra akart bíztatni másokat, hogy kövessék példáját, ezért a támadás előtt az interneten közölte szándékát és közzétett egy kiáltványt.    

A Szász-Anhalt tartományi város zsinagógájának kapuján nem tudott áthatolni, és az épület melletti temetőbe se jutott be. A sikertelen támadás után az utcán hátulról lelőtt egy fiatal nőt, aki éppen arra járt, majd autójával egy közeli török büféhez hajtott, amelyben lelőtt egy férfit, és elmenekült. Menekülés közben tűzpárbajba került a rendőrökkel, és megsebesült. Egy közeli településen ismét lövöldözni kezdett, két embert megsebesített, gépkocsiját hátrahagyta és elrabolt egy taxit. Végül Hallétól nagyjából 30 kilométerre fogták el, miután nekihajtott egy teherautónak.   Az első évforduló alkalmából megemlékezést szerveztek, amelyen részt vesz Frank-Walter Steinmeier államfő és Josef Schuster, a legnagyobb németországi zsidó társadalmi szervezet, a Németországi Zsidók Központi Tanácsának (Zentralrat der Juden in Deutschland – ZDJ) elnöke.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/Stefanie Loos

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Petykabá
2020. október 09. 22:18
ki gondolta volna, hogy a következő demokráciának még a gondolatát is kigúnyoló a valóságot szélsőségesen torzító -izmus majd Németországban ver gyökeret. Eljött az idő, hogy elnnevezzük ezt a victimizmus-nak. Németországok pedig az első viktimdemokratikus köztársaságnak.
Akitlosz
2020. október 09. 21:38
Addig van esély, ameddig ezek a vörösök tartanak "a szélsőjobboldali terrortól". Bár csak trükk a részükről ez az örökös szélsőjobboldalizás. Sztálin úgy csinálta, hogy az NKVD-vel antikommunista ellenállást szerveztetett Ukrajnában és ezt eladatta a nyugatnak, akik így halom nyugati valutával támogatták a nem létező ukrán ellenállókat, azaz az NKVD-t. Aztán az NKVD ebből a pénzből fizette a kapitalista országokban dolgozó kémeit. Ügyes. Szélsőjobboldali terror tehát nincsen, de igény az lenne rá, tekintve, hogy ezek a vörösök uralják Németországot a kereszténydemokrata elvtársaikkal közösen a német nemzet ellen.
Salamander
2020. október 09. 19:36
Ez egy kur.va kommunista! Mit keres ez a XXI. századi Németországban? Ja egész Németország komcsi lett...
matykox
2020. október 09. 19:02
Ez a Máász úgy ránézetre is egy szabó ervin kaliberű hülye farok. Szélsőjobb, aahaaha. Az olyan szélbaloldaliaktól, mindt Adolf bácsi volt, azoktól nem fél buta állatja?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!