Véletlenül helyezett szabadlábra egy olasz maffiavezért a spanyol bíró

2020. október 21. 12:59

A spanyol és olasz rendőrség többéves munkáját lehetetlenítette el egy váratlan bírói döntés, amivel a spanyol bíróság szabadlábra helyezett egy többszörösen körözött olasz maffiavezért.

2020. október 21. 12:59
null

Október 12-én a spanyol rendőrség hivatalos közleményben adott hírt arról, hogy az olasz hatóságokkal való együttműködésnek köszönhetően sikerült letartóztatni Vittorio Rasot, az egyik legkiterjedtebb maffiahálózat vezető tagját. A 'Ndrangheta nevet viselő calabriai bűnszervezet latin-amerikai kapcsolatai révén az európai drog- és fegyverkereskedelem egyik meghatározó szereplője lett, így

a kétéves spanyol-olasz nyomozómunka sikere európai szinten is kimagasló teljesítmény. 

Azonban a letartóztatását követően Alejandro Abascal bíró váratlanul a maffiavezér azonnali szabadon bocsátásáról döntött. A bíróság a döntését azzal indokolta, hogy gyanúsítottat zsarolással vádolják, így az ügyben eljáró bíró Raso letartóztatását nem látta indokoltnak.

A bíró pár órával a döntést követőn szerzett tudomást arról, hogy valójában egy maffiavezért engedett szabadon. 

Az ügyet tovább bonyolítja, hogy rendőrség állítása szerint a hatóság egy háromoldalas anyagot adott át a bíróság számára, melyben tételesen szerepelt, hogy Rasot több zsarolási ügyben 15, illetve 20 év börtönbüntetésre ítélték, valamint további 20 évet kapott drogkereskedelem miatt.

Raso szabadon engedését követően az olasz rendőrség további dokumentumok megküldését helyezte kilátásba, melyek részletesen tartalmazták Raso ügyeit. A spanyol bíróság a beérkezett információk alapján új elfogatóparancsot adott ki, de

az olasz maffiózónak nyoma veszett.

A bűnöző feltehetően kihasználta az ügyben eljáró szervek közötti kommunikációs hézagot, és szabadlábra helyezését követően rögtön elhagyta az országot.

Gergi-Horgos Mátyás   
 

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
jött a csősz és mindenkit hazazavart
2021. január 14. 19:17
mert maga is rögtön csak a pénzre meg a pénzre gondol, pedig lehet, hogy csak annyit ígértek neki, hogy esetleg szabadon elvonulhat:)
tango47
2020. december 23. 17:51
Lehet, hogy az idióta bíró ezután olcsón megvehetett Barcelonában egy 300 négyzetméteres öröklakást.
Pangea
2020. december 23. 17:47
A bíró a szefón végzett vagy az Open Society Fondation kosztosa? A maffivazer egy elnyomott,margóra szorított kisebbségi?
T. Péter
2020. december 23. 17:47
Mi köze van a jogállamiság fogalmának ahhoz, hogy egy bürokratikus rendszerben valahol, valaki elfelejtett valami iratot időben továbbküldeni?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!