Embertelen körülményekre panaszkodnak a Szaúd-Arábiában fogva tartott menedékkérők

2020. október 02. 10:35

„Minden nap megvernek minket, pedig a bűnünk mindössze annyi, hogy jobb életet kerestünk egy idegen országban” – panaszolta egy etióp menekült.

2020. október 02. 10:35
null

Embertelen körülményekre panaszkodik mintegy 300 etiópiai menedékkérő Szaúd-Arábiában – jelentette az AP amerikai hírügynökség egyikük beszámolójára hivatkozva pénteken.

A közeli vécéből kiömlő mocsok folyik a cellánk padlóján, ahol alszunk” – mondta el egyikük egy becsempészett telefonon az AP-nek. „Nagyon szeretnénk hazatérni, de senki sem segít nekünk, az etiópiai illetékesek sem” – tette hozzá a férfi, aki egy Rijád peremén található létesítményben raboskodik. „Minden nap megvernek minket, pedig a bűnünk mindössze annyi, hogy jobb életet kerestünk egy idegen országban” – panaszolta.   

Jogvédők is szóvá tették a szaúdi börtönökben uralkodó borzalmas állapotokat. Civil szervezetek szerint ütlegelik és elektrosokkal bántalmazzák a párosával egymáshoz láncolt foglyokat, és arra kényszerítik őket, hogy a cellájuk padlójára ürítsenek. A jogvédők öngyilkossági kísérletekről is tudnak. Fogva tartottak arról számoltak be, hogy

várandós nőket, kisgyerekeket és csecsemőket is ilyen körülmények között tartanak, és gyerekek is haltak már meg a börtönben.   

A szaúd-arábiai kormány egyelőre nem kommentálta az értesülést. Évente etiópok ezrei érkeznek Szaúd-Arábiába a jobb élet reményében a Vörös-tengeren vagy az Ádeni-öblön keresztül. Sokan a háború sújtotta Jemenben dolgoznak, hogy ki tudják fizetni az utat Szaúd-Arábiába. Nemzetközi szervezetek szerint mintegy kétezer etióp ragadt a határ jemeni oldalán élelem, víz és egészségügyi ellátás nélkül. A világjárvány terjedése miatt az etióp hatóságok csak lassan tudják hazatelepíteni őket, mert nincs meg a szükséges kapacitás egyidejű karanténba helyezésükhöz. Tsion Teklu etiópiai külügyi illetékes az AP amerikai hírügynökségnek azt mondta: akár 16 ezer etiópiait is bebörtönözhettek Szaúd-Arábiában. Április óta mintegy négyezer embert sikerül hazatelepíteni. Az elmúlt években összesen 400 ezer etiópiai állampolgárt vittek haza a helyi hatóságok.

(MTI)

Nyitóképünkön afrikai bevándorlók tüntetnek tizennyolc őrizetbe vett társuk szabadon bocsátásáért az egyiptomi határ mentén fekvő dél-izraeli Holot menekülttábornál 2018. február 22-én. Forrás: MTI/EPA/Abir Szultan

Összesen 74 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
bagira
2020. október 04. 01:02
Szaud Arábia nem olyan hülye mint a brüsszeli kommunisták , nem terülj terülj asztalkámmal várják a csőcseléket hogy mind a gazdag országba vonuljon. Merkel szalad egy zsák pénzel euba csalogatja az élősködőket , beígér szűzlányokat teljes ellátással nagy segéllyel. Betolakodók az európai nép kiirtására jó, merkel foglalkoztatja .
Akitlosz
2020. október 03. 18:57
Hát van amiben sokkal jobbak a muzulmánok a keresztény Európánál! Pedig még ezt is lehetne fejleszteni. Az illegális határátlépőkre lőni kellene, a már átjutottakat pedig erőszakkal visszadeportálni. Máskülönben Afrika lesz Európában is. Szaúd-Arábia nem olyan idióta, mint az európai országok amelyek tömegével osztják az állampolgárságot az idegeneknek. Már a Római Birodalom bukásának is az volt az egyik oka sok egyéb ok mellett, hogy Caracalla császár 212-ben római állampolgárságot adott minden a birodalomban élő szabad embernek. Körülbelül 30 millió embernek. Azért tette, hogy növelje az adóalanyok körét, mivel voltak olyan adók, amelyeket csak a római állampolgároknak kellett fizetniük. Azelőtt meg 25 évig !!! kellett katonáskodni a római hadseregben, kevesebb fizetésért, mint a római állampolgár légiósok, hogy valaki római állampolgárságot kapjon. Így a római állampolgárság egy csapásra sokkal értéktelenebbé vált. Mégis mitől nagy szám német, angol, francia stb. állampolgárnak lenni, ha az afrikaiak, pakisztániak is azok lehetnek, ha ILLEGÁLISAN odavándorolnak? Szaúd-Arábia ezzel Európát is védi, ha már Európa sajnos nem hajlandó önvédelemre.
Mandarin.
2020. október 03. 14:36
Minek mentek Szaúd-Arábia, nem volt jobb ötletük?
mgyfree
2020. október 03. 12:11
Aki szaud arábiába menkült, annak elég hiányos hhhm a világlátása, mondhatni kvára téves.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!