Ferenc pápa tizenhárom új bíborost jelentett be

2020. október 26. 09:57

A négy új európai bíborosból hárman olasz származásúak.

2020. október 26. 09:57
null

Október 25-én az Isten és a felebarát iránti szeretet kettős-egy főparancsáról elmélkedett a Szentatya a vasárnap déli Angelus elimádkozása előtt, utána pedig a megszokott köszöntéseken túl tizenhárom új bíboros kinevezését jelentette be – számol be a Magyar Kurír. A Szentatya az Angelus elimádkozása után bejelentette: november 28-án, advent első vasárnapjának előestéjén konzisztóriumot tart tizenhárom új bíboros kinevezésére.

Az új bíborosok a következők:

Mario Grech püspök, a püspöki szinódus főtitkára;
Marcello Semeraro püspök, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa;
Antoine Kambanda, a ruandai Kigali érseke;
Wilton Gregory, Washington érseke;
José Advincula, a Fülöp-szigeteki Capiz érseke;
Celestino Aós Braco, Santiago de Chile érseke;
Cornelius Sim, Puzia di Numidia címzetes püspöke és a Kuala Lumpur-i Brunei apostoli vikáriusa;
Augusto Paolo Lojudice, Siena-Colle Val d’Elsa-Montalcinó-i érsek;
Mauro Gambetti konventuális ferences atya, az assisi Szent Konvent kusztosa.

Velük együtt a bíborosi testület tagjaihoz sorolja a pápa a következő személyeket:

Felipe Arizmendi Esquivelt, a mexikói San Cristóbal de las Casas nyugalmazott püspökét;
Silvano M. Tomasit, Asolo címzetes érsekét, apostoli nunciust;
Raniero Cantalamessa kapucinus atyát, a Pápai Ház prédikátorát;
Enrico Ferocit, a Castel di Leva-i Santa Maria del Divino Amore kegyhely plébánosát.

A kinevezések közül a legnagyobb médiafigyelmet az USA történetének első afroamerikai bíborosa kapta. 

BBC beszámolója Wilton Gregory kapcsán kiemeli, hogy a főpap az amerikai püspökök között a progresszívnak tekintett irányvonal képviselője. A chicagoi születésű Gregory-t 25 éves korában szentelték pappá és 2019 májusában lett Washington érsekévé, miután Donald Wuerl bíboros lemondásra kényszerült, mert nem megfelelően kezelte egyházmegyéjében pedofil papok korábbi visszaéléseit. Donald Wuerl továbbra is a bíborosi kollégium tagja marad újonnan kinevezett társával együtt. 

Gregory érsek hangja korábban is meghatározó volt az egyházon belüli visszaélésekkel szemben. Az amerikai püspöki konferencia elnökeként 2002-ben rávette az egyház vezetőit, hogy szigorúbb büntetéseket alkalmazzanak a bántalmazókkal szemben. Az érsek többször éles hangon kritizálta Donald Trump elnököt retorikája és vallási helyszínek politikai célú látogatása miatt „elfogadhatatlannak és elítélendőnek” nevezve többek közt az elnök látogatását Szent II. János Pál washingtoni emlékművénél. Kritizálta a republikánusok kezdeményezte, ám mindkét párt támogatta 2014-es állami törvényt, mely liberalizálta a fegyverviselés korábbi szabályait Georgia államban és „Fegyverek Mindenhol-törvényként” (Guns Everywhere Bill) vált ismertté.  – idézi fel Wilton Gregory eddigi életútját a BBC. 

Összesen 17 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scion
2020. október 27. 14:05
Az elődeitől eltérően Ferenc kreálta messze a legtöbb bíborost regnálása alatt, így bebiztosítva az utódlását. Ne legyenek kétségeink, a következő pápa is vérlibsibolsi lesz, szinte majd vissza fogjuk sírni a ferenci időket.
bunko_jobbos
2020. október 27. 07:35
Hány éves? Mert úgy látom, szépen lecseréli majd a bíborosi kart "megfelelő" emberekre. Ha elég idős, akkor nem lesz rá ideje teljesen szétbaszni az egyházat.
villogókékfog
2020. október 26. 18:40
Az utolsó pápa feka lesz.
zakar zoltán béla
2020. október 26. 12:59
...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!