Az etióp kormányerők bevonultak Tigray fővárosába

2020. november 18. 10:04

A kormány azzal vádolja a TPLF erőit, hogy Mekelle város közelében hidakat semmisített meg az előrenyomulás megállítása érdekében.

2020. november 18. 10:04
null

Etiópia miniszterelnöke bejelentette, hogy hadserege előrenyomult az északi Tigray régió fővárosa felé, ahol a TPLF nevű szervezet marxista katonái harcolnak a központi kormánnyal. A kormány azzal vádolta a tigray-i erőket, hogy Mekelle város közelében hidakat semmisített meg az előrenyomulás megállítása érdekében. Állítólag több száz ember halt meg a közel kéthetes összecsapások során – áll a BBC beszámolójában.

Abiy Ahmed miniszterelnök kedden azt állította, hogy a harcok a végükhöz közelednek és „a bűnüldözés utolsó, kritikus akcióit a következő napokban hajtják végre”. Kedden járt le az a három napos határidő, amelyet Abiy miniszterelnök adott Tigray helyi erőinek a megadásra.

A konfliktus a Tigray Népi Felszabadítási Front (TPLF) és Etiópia központi kormánya között régóta fennálló feszültségben gyökerezik.

Amikor Abiy Ahmed júniusban elhalasztotta az országos választásokat a koronavírus miatt, a feszültség eszkalálódott a két csoport között. A TPLF a központi kormányt törvénytelennek tartja, azzal érvelve, hogy Abiy Ahmednek már nincs megbízatása az ország egészének vezetésére. 

Az ENSZ menekültügyi ügynöksége, az UNHCR jelentette, hogy emberek ezrei menekülnek a harcok elől. Az ügynökség „készenlétben áll, hogy segítséget nyújtson Tigray-ban, amikor a hozzáférés biztosított lesz és a biztonsági helyzet ezt lehetővé teszi” –mondta el a BBC-nek Babar Baloch szóvivő.

„Tigray belsejében hatalmas mozgás történhet, ez természetesen aggodalomra ad okot, és megpróbálunk a lehető legjobb módon felkészülni erre” – mondta Jens Laerke, az ENSZ Humanitárius Ügyek Koordinációs Irodájának (OCHA) szóvivője.

Az ENSZ attól tart, hogy az Etiópiából elmenekülők száma csak töredéke lehet azoknak, akik a harcok miatt kényszerültek elhagyni otthonaikat, a segélyszervezeteknek azonban jelenleg nincs lehetőségük bejutni Tigray régióba.

A regionális hatalmak, Kenya és Uganda tárgyalásokra hívták fel a résztvevőket a konfliktus békés megoldása érdekében, az etióp kormány azonban kizárta a tárgyalás lehetőségét a TPLF-vel. Az Amnesty International szerint „sok embert, valószínűleg több száz embert késeltek meg vagy vertek agyon” Mai-Kadra városában (May Cadera) a múlt hét hétfőn.

(Forrás: BBC)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!