Kezd összeállni a Biden-kormány

2020. november 23. 22:21

Antony Blinken külügyminiszter, John Kerry pedig klímaügyi különmegbízott lesz.

2020. november 23. 22:21
null

Joe Biden amerikai demokrata párti elnökjelölt hétfőn megnevezte leendő kormánya kulcsfontosságú tagjait. A várakozásoknak megfelelően az amerikai diplomácia új irányítója Antony Blinken 58 éves külügyi szakember lehet, aki korábban többször is az amerikai-európai, illetve a transzatlanti kapcsolatok erősítése mellett foglalt állást. A belbiztonsági tárca élére Biden a kubai származású Alejandro Mayorkast jelölte, aki – ha a szenátus megszavazza a jelöltségét – az első külföldön született politikus lesz ezen a poszton.

Az első értékelések szerint Mayorkas elsődleges feladatának tekinti a Donald Trump republikánus elnök által meghirdetett szigorú bevándorlási politika megváltoztatását. A hírszerzés csúcsigazgatói posztjára Joe Biden Avril Hainest szánja. Biden bejelentette, hogy elnöki különmegbízotti posztot hoz létre klímavédelmi ügyekre, és különmegbízottként a 76 éves John Kerry volt külügyminisztert nevezte meg. A klímavédelmi különmegbízott – szintén először az amerikai történelemben – tagja lesz a Nemzetbiztonsági Tanácsnak is.    

A Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója Biden tervei szerint Jake Sullivan lesz. Az Egyesült Államok ENSZ-nagyköveti posztjára, kormánytagként – a Hillary Clinton volt külügyminiszter és elnökjelölt jelöléséről szóló előzetes hírekkel ellentétben –Linda Thomas-Greenfield várható. Az afroamerikai Thomas-Greenfield Barack Obama demokrata párti elnök kormányzata idején a külügyminisztériumban az afrikai ügyekért felelős államtitkár volt. A bejelentés után Joe Biden közleményben hangsúlyozta, hogy olyan csapatra van szüksége, amely már az első napon készen áll a munkára.

A demokrata párti elnökjelölt várhatóan még a héten megnevezi várható kabinetje további tagjait. Az egyes tagállamok elnökválasztásra jogosult küldötteiből álló elektori testület, amely megválasztja az Egyesült Államok elnökét, december 14-én ül össze. Bidennek eddig a választási eredmények alapján 306 elektor támogatását sikerült elnyernie. Az elnökké választáshoz 270 elektori voksra van szükség.

(MTI)

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2020. november 24. 11:55
Leporolják a Goodfriendet is, vagy más gecit küldenek helytartónak?!?
Akitlosz
2020. november 24. 10:26
"A belbiztonsági tárca élére Biden a kubai származású Alejandro Mayorkast jelölte, aki ha a szenátus megszavazza a jelöltségét az első külföldön született politikus lesz ezen a poszton." Belügyminiszternek valóban a legjobb választás egy külföldi. A spanyol ajkú maffia örvendezik.
Akitlosz
2020. november 24. 10:23
"John Kerry pedig klímaügyi különmegbízott lesz" :-) Ez tipikus alibi állás, hogy John Kerrynek magas fizetést adhassanak közpénzből.
Google
2020. november 24. 09:28
Ujito szellemiseguek es nagy kepzeloerejuek... Ja, azert trukkok szazait sem konnyu csak ugy kisujjbol kirazni. Es reggel, delben meg este nem kibontani az igazsag minden reszletet. A nyugalom viszont helyreallni latszik. Ha mar nyertek az ujbalosok, a harsanysagot szogre akasztjak, johetnek a trukkok, a szolamok, a latvany.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!