A CSEKA a vörös terror megtestesítője volt

2020. december 07. 18:37

Ma 103 éve hozták létre a kegyetlenségéről hírhedt szovjet-orosz erőszakszervezetet.

2020. december 07. 18:37
null

Noha létrehozásakor, 1917. december 7-én vélhetően maguk az alapítók sem gondolták, hogy a megszületett szervezet, az Összoroszországi Rendkívüli Bizottság az Ellenforradalom és Szabotázs elleni Harcra – röviden CSEKA – emberek tíz-, vagy százezreinek halálát hozza el Szovjet-Oroszországra, írja a Moszkva tér. A CSEKA kijelölte azt az utat, amelyen haladva utódszervezetei – a GPU, az NKVD és a KGB – a kegyetlen módszereket a tökélyre fejlesztették.

Az alapító csekisták között alig voltak oroszok, a vezetője a lengyel származású Feliksz Edmundovics Dzerzsinszkij volt, míg az elnök két helyettese közül az egyik szintén lengyel – Józef Unszlicht – míg a másik, a fő ideológusuk, a lett Martin Latsis volt. De a 40 fővel megalakult erőszakszervezet tagjai között szép számmal voltak grúzok és zsidók is.

A szervezet megítélésére két szélsőséges megközelítés nyomja rá a bélyegét. Az egyik szerint a CSEKA tagjai olyan, már-már hibátlan hősök, akik egyfajta „tiszta erkölcsiség” fényében olyan „fehérkesztyűs lovagoknak” vannak beállítva, akik az eszméért, a forradalomért az életüket is készek voltak feláldozni. A másik megítélés szerint ördögi gépezetként üzemelt, akik nemcsak üldözték, hanem le is gyilkolták a másként gondolkodókat. Hogy mi az igazság? Vélhetően valahol a kettő között.

(Moszkva tér)

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bell & Sebastian
2020. december 08. 17:46
Nyilván vérhasból magyarított a besnye.
Box Hill
2020. december 08. 12:23
Robert Wilton: The Last Days of the Romanovs (A Romanovok utolsó napjai) című könyvében: Az ottmaradt papírok között találtak egy befejezetlen levelet, melyet magyarul írtak, de amelyről megállapították, hogy nyilvánvalóan egy némettől származott, mert a főneveket nagybetűvel kezdte, alkalmazott néhány gót betűt és kiugró nyelvtani hibákat vétett, amelyek egy magyartól nem várhatók el. Wilton folytatja: A "lettek" közül egy másik még beszédesebben bizonyította nemzetiségét. A cári család meggyilkolása előtti napon az egyik géppuskás belső őr a következő felírást ceruzázta az Ipatyev ház falára: Verhás András Őrségen 1918 VII / 15 Mellette oroszul is megpróbált emléket hagyni, de nem tudta jól betűzni az orosz "karaul" szót.
nick69
2020. december 08. 09:42
A fényképen mind olyan egyforma, ezek rokonok? Sajátságos vérvonal...
mokány
2020. december 08. 07:35
A népszabadság c.újságot is 1945 -től ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!