Ha magyar vagy nem hagyod magad!

2021. január 02. 11:41

Egy osztrák csatorna rossz időket idéző propagandafilmben emlékezett arra, hogy a nagyhatalmak 100 éve ítélték Ausztriának Burgenlandot.

2021. január 02. 11:41
Zsigmond Barna Pál

„2021. január 1-én a Bécsi Filharmonikusok – mint minden évben – újévi koncertet adtak. A koncertet az egész világon figyelemmel kísérték, és sokunk számára nincs új év a Musikverein Nagyterme nélkül. A Strauss dinasztia nagyszerű zeneművei minden zenebarát számára örömet okoznak és jókedvet hoznak a nappalikba. Nincs évkezdet a koncert nélkül és erdélyi gyerekkoromat is végig kísérte az újévi bécsi koncert, és valami megfejthetetlen ok miatt a legsötétebb Ceusescu-diktatúrában is nézhettük január 1-én a lenyűgöző bécsi pompát és a nagyszerű bécsi muzsikát. Sokunk számára a Musikverein egy leheletnyi nyugati impulzust juttatott be minden év első napján a szívünkbe. Nézők nélkül az idén más volt a koncert, nem volt meg az a lendület, az a dinamika, amit a közönség jelenléte, tapsa is biztosított a korábbi években, hiányzott a show, de a zene most is szépen szólt Riccardo Muti vezényletével.

Mégis történt valami, ami zavart okozott a magyar nézők számára. Az igen hosszúra nyúlt szünetben az ORF 2 tévécsatorna rossz időkre emlékeztető propaganda filmben emlékezett arra, hogy a nagyhatalmak 100 éve ítélték Ausztriának Burgenlandot. Az osztrákok egy idétlen kultúr-propaganda filmben mutatták be azt, ahogy egy vegytiszta osztrák tartomány zenélve és örömittasan csatlakozott Ausztriához. A legrosszabb osztrák birodalmi tudatot idézve azt sugallták, hogy minden osztrák, ami Burgenlandban található: az Esterházyaktól Liszt Ferencig. Mi magyarok most persze jólesően ismét arra is gondolhattunk, hogy csak a Rongyos Gárda hősiességének köszönhető, hogy Sopron és környéke nem szerepelt a filmben, mint Ausztria része. Ha ők nincsenek, akkor ma azt is végignézhettük volna, hogy Sopron és környéke ősi osztrák föld.

Felháborító volt látni, hogy a filmben főszerepet játszó férfi, náci időkre emlékeztető bőrkabátot viselve, bejárja Őrvidék nevezetességeit és hol kamerával, hol valamiféle földmérő eszközzel, kedvesen, mosolyogva jelöli ki a határt. A film egyébként a Ceausescu-korszak hazafias propaganda filmjeit megszégyenítő módon, Liszt, Haydn és magyar operett dallamokra egy »ősi« osztrák tartomány »hazatérését« mutatta be a világnak. Felháborító és elkeserítő volt a végtelenül hosszúra nyújtott, elfogult, a magyarságot semmibe vevő és az osztrák nagyságot hangsúlyozó filmet végignézni, amely alapján a világban az a kép alakulhatott ki, hogy Őrvidéken semmi magyar nincs és Liszt Ferenc osztrák zeneszerző.”

Összesen 88 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ato boldizsár
2021. január 03. 22:27
Ez az osztrák történelemszemlélet és oktatáspolitika alapállása is nagyjából. Valójában elég kis formátumok.
dglaj
2021. január 03. 16:50
Tisztelt DR. ZSIGMOND BARNA PÁL, én is hasonló rossz érzéssel néztem azt az ominózus bejátszást a koncert szünetében (1921-2021)....
Aglaia
2021. január 03. 10:29
"... amely alapján a világban az a kép alakulhatott ki, hogy Őrvidéken semmi magyar nincs és Liszt Ferenc osztrák zeneszerző." Nyilván nem igaz, hogy semmi magyar nincs ott, de nagyon kevés. Ezen kevés alapján pedig nem kell, hogy Mo-hoz tartozzon. Ilyen egyszerű. Ráadásul Mo. egyszerűen túl rosszul bánt a német kisebbségével, főleg a 2 háború közt, hogy jó szívvel rá lehessen bízni több százezer németajkút. Nyilván egészen más a helyzet Székelyfölddel, vagy a Bécsi döntésekkel visszacsatolt területekkel, ahol a lakosság nagy része magyar volt, vagy még ma is az. Burgenland viszont jó helyen van ott, ahol van.
Vasalo
2021. január 03. 08:15
Mit vársz egy olyan kommunista TV-töl mint az ORF? Ök csak a történelem hamisitásban jeleskednek. Ugyanazon a délutánon a bádeni szinház egy Kálmán Imre estet streamelt a nagyvilágba. Elég csapnivalo volt a szinházi produkcio, a zenekar elsö két sorára jutott fény. Az énekesek olyan helyröl daloltak, ahol olyan sötétség volt, hogy az automata kamera képtelen volt élesre állitani a képet. Nos az esten egyetlenegy magyar szereplö sem jelent meg, és a Csárdáskirálynöböl egy strofát magyarul egy szlovák énekes énekelte!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!