Hodorkovszkij sorsa várhat Navalnijra

2021. január 22. 11:25

A politikus megosztja az orosz társadalmat is, a többség azonban nem hősnek, hanem amerikai ügynöknek tartja.

2021. január 22. 11:25
null

Emelkednek a tétek Alekszej Navalnij és a Kreml játszmájában, amely egyben egy nagyobb, a Nyugat és Oroszország között zajló játszma része is, írja elemzésében a Moszkva tér. A Kreml mintha eldöntötte volna, hogy az ellenzék egyetlen mérhető népszerűséggel bíró alakját kivonja a forgalomból. Navalnij pedig úgy számol, hogy a börtön igazi forradalmárrá emeli. Elődje, Mihail Hodorkovszkij példája nem ezt mutatja.

Oroszországban Navalnijt még alig ismerték, a nyugati médiában azonban már ő volt Vlagyimir Putyin legádázabb ellenfele, a rendszer áldozata. No, meg egyre inkább a nyugati fellazító politika része”

Arról senki nem beszélt, illetve csak ritkán, hogy Navalnij azért a rendszer része. Abban a tekintetben mindenképpen, hogy jó kapcsolatot ápol egyes Kremlhez közel álló körökkel is. Sőt, a belső hatalmi harcokban néha használják is egymás ellen a leleplezéseit. Azt sem nagyon ismert, hogy ő sem adná vissza Krímet. Az sem illik bele nagyon a képbe – így aztán a sajtó nem is nagyon firtatja –, hogy Navalnij megítélése azért az ellenzéki politikusok körében sem egyértelmű. A politikus ugyancsak megosztja az orosz társadalmat is. A nagyvárosi középosztály, a fiatalok egy része szemében ő a korrupció elleni harc megszemélyesítője, a hatalmat videóival meg-megfricskázó ellenzéki vezér. A társadalom többsége azonban nem hősnek, hanem amerikai ügynöknek tartja. Meg Oroszországot lejárató bajkeverőnek. S nem hiszi el a mérgezéses történetet sem. Ezt mondja a hatalom is.

(Moszkva tér)

(Fotó: Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus és korrupció-ellenes aktivista Instagram-oldalán 2021. január 18-án közzétett, videóról rögzített kép Navalnijról, a Moszkva szomszédságában fekvő Himki rendőrkapitányságán tartott meghallgatása után. Az öt hónap után hazatérő Navalnijt az előző napon vették őrizetbe a moszkvai seremetyjevói repülőtéren, majd egy bíróság elrendelte harminc napra szóló letartóztatását. Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget az Yves Rocher-ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, az öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. Navalnij ellen december 29. óta elfogatóparancs volt érvényben OroszországbanMTI/EPA)

Összesen 35 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
egy genetikusanalattvaló
2021. január 24. 03:15
"Navalnij pedig úgy számol, hogy a börtön igazi forradalmárrá emeli. Elődje, Mihail Hodorkovszkij példája nem ezt mutatja." Hibás a Hodorkovszkijhoz hasonlítás. Hodorkovszkij egy a jelcini káosz időszakában sokat zabráló kommunista ifjúsági vezetőből fehérgalléros bűnözővé lett oligarcha volt, aki a politikában a még nagyobb vagyonok lenyúlása és a már megszerzett giga-vagyon megtartása érdekében harcolt a putyini nemzeti érdekeket védő politika ellen. Navalnij csak egy kispályás tyúktolvaj, aki a politika révén remél pénzre váltható pozícióba kerülni.
zara
2021. január 23. 22:05
egy lúzer hazaáruló...és oroszo.ban ez vörösvonal...
lendvaiildiko
2021. január 23. 10:08
Igen. Az.
formaegy
2021. január 22. 21:53
Van egy bája, hogy az EU a szabadlábra helyezését követeli, miközben egy jóval korábbi büntetésvégrehajtás miatt tartóztatták le. Ugye milyen érdekes? Az EU mindig a bűnözők pártját fogja.)))) Amúgy pedig mi a q-va közük van O.o. belügyéhez? Semmi! Naná, hogy pofáznak, hiszen nekik kémkedik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!