Százezerből egy embernél váltott ki heves allergiás reakciót a BioNTech/Pfizer-oltóanyag az Egyesült Államokban

2021. január 07. 10:38

Az oltóanyagra rosszul reagáló 21 ember átlagéletkora 40 év volt.

2021. január 07. 10:38

Százezerből egy embernél váltott ki heves allergiás reakciókat a BioNTech és a Pfizer cégek koronavírus elleni oltóanyaga az Egyesült Államokban – számoltak be szerdán amerikai egészségügyi szakemberek, hangsúlyozva, hogy az immunizáció előnyei jelentős túlsúlyban vannak.

Az adatok az Egyesült Államok Betegségellenőrzési és -megelőzési Központjától (CDC) származnak, amely 21 esetben dokumentált anafilaxiás sokkot 1 millió 893 ezer 360 oltás beadását követően a december 14. és 23. közötti időszakban – olvasható a Medicalxpress című orvostudományi hírportálon. „Ez azt jelenti, hogy átlagosan 11,1 anafilaxiás eset jut egymillió dózisra” – mondta Nancy Messonnier, a CDC vezető beosztású munkatársa, hozzátéve, hogy az influenzaoltások esetében ez az arány nagyjából 1,3, vagyis ennek a vakcinának az esetében az anafilaxiás esetek aránya csaknem tízszer magasabb. Messonnier ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a BioNTech/Pfizer-oltóanyagra adott túlérzékenységi reakció előfordulása még így is "rendkívül ritka" és az emberek legfőbb érdeke, hogy beoltassák magukat, tekintettel arra, hogy a Covid-19 és annak szövődményei sokkal nagyobb veszélyt jelentenek az egészségükre.   

Az oltóanyagra rosszul reagáló 21 ember átlagéletkora 40 év volt. Tizenkilenc esetben nőknél jelentkezett heves allergiás reakció. A tünetek – köztük bőrkiütés, nyelvdagadás, nehéz légzés és rekedtség – átlagosan a beoltást követően 13 perccel jelentkeztek. Az anafilaxiás sokkot kapott emberek közül senki nem halt meg. Messonnier szerint a szakemberek már vizsgálják, hogy az oltóanyag mely összetevője válthatta ki az allergiás reakciót. Az egyik lehetséges anyag a polietilén-glikol (PEG), amelyet soha ezelőtt nem használtak még engedélyezett vakcinában, ám amely megtalálható olyan hétköznapi termékekben, mint a samponok és fogkrémek. Mind a Pfizer, mind a Moderna amerikai gyógyszeripari vállalat koronavírus elleni vakcinájában van PEG molekula.

(MTI)

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lemez
2021. január 07. 13:52
Tudja valaki,hogy Svájc miért nem oltat?
cutcopy
2021. január 07. 11:50
Így folyik a tesztelés utolsó fázisa élesben..
Intel
2021. január 07. 10:46
Felháborító, hogy minden kommunikációs csatornán győzködik a magyar lakosságot, hogy oltakozzon a koronavírus ellen miközben 1) nincs annyi vakcina, 2) még az egészségügyi dolgozók beoltásának logisztikai feladatait sem bírták megoldani (lásd élménybeszámolók), 3) a lakosság széles tömegei egyáltalán nem szerepelnek az oltási tervben (pl a nem spec foglalkozású pl nem eü dolgozó, nem krónikus beteg 65 alattiak akikből milliók vannak).
Világlátó
2021. január 07. 10:44
100.000-ből 1. Az gyakorlatilag nulla. De az Index-HVG-RTL Klub-444 meg a többi balos média úgy fogja tálalni, mintha 100.000-ből kb. 50.000-en meghaltak volna az oltástól. A Gyurcsány-féle halálkapmány folytatódik.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!