Merkel: Az európai út a helyes a vakcinabeszerzésben

2021. február 03. 08:33

A kancellár azt mondta az ARD műsorában: semmi sem sikerült félre az európai vakcinabeszerzés során.

2021. február 03. 08:33
null

Kedd este az ARD német közszolgálati tévéadó Farbe bekennen című műsorának vendége volt Angela Merkel szövetségi kancellár. A negyedórás beszélgetés során a németországi és az európai oltási kampányokról is kérdezték a kormányfőt.

A német sajtó jelentős része meg van arról győződve, hogy az ország oltási katasztrófa szélén áll, sokan úgy látják, hogy a hétfői „oltási csúcstalálkozó” is inkább csak pótcselekvés volt, ami után Merkelék bejelentették, hogy szeptember 21-ig minden német állampolgárnak oltási ajánlatot tudnak adni. A kancellár szerint feszes oltási tervről egyelőre nem lehet beszélni, „dinamikus” igazításokra van szükség, mert bár a gyógyszergyárak a legnagyobb intenzitással dolgoznak, a termelést sok tényező befolyásolja.

Európa-szerte sokakat foglalkoztató kérdés, hogy az Európai Bizottság miért nem rendelt több oltóanyagot a nagy gyógyszergyáraktól – Izraelben és az Egyesült Királyságban ugyanis sokkal gyorsabban haladnak az oltással. Angela Merkel szerint viszont

A kancellár természetesen megérti, hogy sokakat zavar, hogy a britek, az amerikaiak és az izraeliek gyorsabban oltanak, ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy az AstraZeneca oltóanyaga egy nap után már engedélyt kapott az Egyesült Királyságban, míg az EU-ban hosszabb ideig tartott az engedélyztetés. A kormányfő szerint az Unió akkor sem kapott volna több vakcinát, ha több pénzt rakott volna le az asztalra, mivel a termelési kapacitások Európában is végesek. Angela Merkel biztos abban, hogy a közös, európai út a helyes – derült ki a műsorból.

És Szerbia miért tud gyorsabban oltani, mint az Unió? – hangzott el a kérdés. Angela Merkel szerint azért, mert a szerbek az Európai Unióban nem engedélyezett orosz oltóanyagot használják – ugyanakkor az orosz és a kínai gyártók jelentkezését is örömmel veszi az Európai Gyógyszerügynökség. A kancellár azt is hozzátette:

a nyugati gyógyszeripari cégekkel is azért haladtak lassan a tárgyalások, mert azok minden felelősség alól mentesülni szerettek volna,

amit az EU nem volt hajlandó elfogadni.

A kancellár szerint a már beoltottaknak nem lesznek előjogaik, hiszen az a természetes állapot, hogy az emberek élhetnek az alapvető jogaikkal – az oltás pedig ezt segíti elő. Merkel szerint viszont nem elképzelhetetlen, hogy azok, akik úgy döntenek, hogy nem kérik a vakcinát, „pár dologt nem csinálhatnak majd” a jövőben – de erről részletesebben nem beszélt a német kormányfő.

Nyitókép: HANNIBAL HANSCHKE / POOL / AFP

Összesen 281 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dglaj
2021. február 03. 15:00
Erről az interjúról az a vicc jutott eszembe: Mikor az egyszeri ember látja az utcán, hogy a felesége a haverjával csókolózik. Később, mikor az asszony hazaér, kérdőre vonja, mire a feleség tagad és mondja: "Édesem, te jobban hiszel a szemednek mint nekem?"
DoomGuy
2021. február 03. 14:49
"oltási ajánlatot tudnak adni dinamikus igazításokra van szükség a termelést sok tényező befolyásolja a kancellár természetesen megérti a termelési kapacitások Európában is végesek de erről részletesebben nem beszélt " bullshit, bullshit, bullshit
vigyor
2021. február 03. 13:27
Gondoltam, hogy szándékos volt, mert véletlen nem lehet ennyire elbaszni egy olyan szerződést, ami az egész unió vakcináját biztosította volna...
Saksafar
2021. február 03. 13:25
Minden tökéletesen jól sikerült, ennek eredménye, hogy vakcina nincs. Értem, azaz mégsem, ennyire ne tessenek már hülyének nézni. Eltusolás indul! Mondom indul! Mondom eltusolás! Csak kellene hozzá a Man in black-ből ismert agytörlő eszköz, anélkül nehéz lesz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!