Törvényjavaslatot készítettek Lengyelországban a kismamák védelmére

2021. február 04. 20:03

A lengyel kormány javaslatot készít arról, hogyan lehetne megkönnyíteni azon nők szenvedését, akiknek meg kell szülniük súlyosan fogyatékos vagy életképtelen gyermeküket.

2021. február 04. 20:03
null

Lengyelországban múlt szerdán lépett hatályba az az októberi alkotmánybírósági döntés, amely szerint nincs összhangban a lengyel alaptörvénnyel a terhességmegszakítást beteg magzatok esetén megengedő előírás. Az alkotmánybíróság által elvetett előírás annak a három kivételnek volt az egyike, amelynek megléte esetén az 1993 óta Lengyelországban érvényes abortusztörvény engedélyezte a terhességmegszakítást.

A művi abortusz mostantól csak akkor lehetséges, ha az anya élete vagy egészsége veszélyben forog,

illetve ha a megfogant élet bűncselekmény – nemi erőszak vagy vérfertőzés – következménye. A döntés hatályba lépését megelőző indoklásban az alkotmánybíróság leszögezte: a magzat súlyos sérülésének vagy gyógyíthatatlan betegségének valószínűsítése nem elegendő indok ahhoz, hogy a születése előtt álló embert megfosszák életétől.

Az igazságügyi minisztérium most készített egy törtvényjavaslatot az érintett kismamák védelmében.

A Notes from Poland nevű, baloldali portál szerint a javaslat egyik fontos része, hogy a „kórházakban sírószobákat kell kialakítani, a súlyosan fogyatékos vagy életképtelen gyermekük megszülésére kötelezett nőknek”. A HVG által idézett cikk szerint „így el tudnának vonulni sírni, de pszichológus segítségét is igénybe vehetnék”. A HVG beszámolt arról is, hogy a kormányzati javaslattal párhuzamosan az ellenzék törvényjavaslatával azt szeretné elérni, „hogy ne büntethessék meg azokat az orvosokat, akik a korábbi szabályozás szerint abortuszokat hajtanak végre”.

Valójában az egyik lengyel politikus egy televíziós interjújában „személyes szobáról” beszélt, ahová elvonulhatnak a nehezebb pillanatokban.

Fotó: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

Összesen 124 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Augustus1
2021. február 06. 14:27
Rendben, a hihetetlen nehézség miatt, amit egy Down kóros (vagy egyéb fogyatékos) gyerek nevelése jelent, meggyilkolhatónak tartjuk az anyaméhben. És ha egy ember a megszületése után (1-101 éves korában) lesz olyan beteg, hogy a nevelése, ápolása nagy teher? A környezetének, a társadalomnak, a zállamnak? Akkor is öljük meg? Persze a kérdés költői, hiszen erről szól az eutanázia. Csak az macerásabb. Egyrészt nehéz eldönteni, mikor megengedhető. Csak ha tartós kómában van, vagy elég hozzá egy influenza, uram bocsá' nátha, vagy egyszerűen az, hogy elviselhetetlen mentális állapotban van? Meg még egy kellmetlen tényező: adott esetben a legyilkolni szánt embernek bele köll nézni a szemibe, és ez lehet akár olyan kínos is. Na, a magzat esetében ez nem áll fönn.
masikhozzaszolo
2021. február 05. 15:34
Na, ebből meg fog valaki gazdagodni. Pl. ha Magyarországon a 2022 választás előtt felállít egy csomó ilyen várószobát. Valaki sírni fog.
DoomGuy
2021. február 05. 15:22
Ha valaki, én durván abortuszellenes vagyok, de "súlyosan fogyatékos vagy életképtelen gyermeküket" ennek szinte semmi értelme. Kb a művi vetélések 1.1%-ról beszélünk: mi értelme volt ebbe beleállni? Azt a 97%-ot, akik egyéb okokból (nem erőszak, nem az anya egészsége, nem a magzat egészsége) abortálnak, ott nem szabad engedni. Egy lépést sem.
VeJoLa
2021. február 05. 12:47
Ez igencsak cinikusnak tűnik. Bízom benne, hogy kamu, hisz lengyel baloldali lap alapján a HVG állítja.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!