„Nem vagyunk keresztény párt” – AfD-s EP-képviselő a Mandinernek

2021. március 24. 12:25

„Józan, konzervatív AfD-t képviselünk, amely kiáll a házasságért és a családért, az abortusz és az eutanázia ellen” – vallja Joachim Kuhs. Az AfD EP-képviselőjét, a párt keresztény platformjának vezetőjét a német jobboldali szervezet pozícióiról kérdeztük.

2021. március 24. 12:25
null
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Joachim Kuhs (1956, Schonach) az AfD politikusa, európai parlamenti képviselője, országos elnökségének titkára, valamint szabadkeresztény laikus prédikátor és a Keresztények az AfD-ben (ChrAfD) nevű egyesület vezetője.

Maximilian Krah szintén AfD-s EP-képviselővel készült interjúnk mellett Kuhs-t is az AfD aktuális pozícióiról, s a párt állapotáról kérdeztük.

***

Ön szerint keresztény párt az AfD?

Nem. Mindig is hangsúlyoztuk, hogy az AfD nem keresztény párt. Megvannak a kételyeim, hogy egy pártot lehet-e egyáltalán kereszténynek nevezni. Ezáltal egyház és állam szétválasztása, amit én jelentős demokratikus alapelvnek tartok, egy kissé elmosódik.

Miért nem működik a kereszténység a politikában?

A politika elsősorban az állam és a világi kormányzás terén játszódik. Egy párt semmiképpen nem klasszikus értelemben vett keresztény közösség. Természetesen a pártok nagyon is képviselhetnek keresztény alapelveket, megpróbálhatják őket megvalósítani, rendelkezhetnek keresztény programmal. Ha az AfD programját előítéletek nélkül elolvassa, azt fogja megállapítani, hogy a most Németországban választásra felkínált programok közül az AfD-é képviseli leginkább a keresztény alapvetéseket.

És a CDU?

A CDU, ami a kereszténységet a nevében hordozza, már nem rendelkezik egy olyan egyértelműen keresztény értékrenddel, mint mi. Nem, nem vagyunk keresztény párt,

de pozícióinkat nagyon erősen befolyásolja a kereszténység.

Ön vezeti a Christen in der AfD (ChrAfD, Keresztények az AfD-ben) nevű tömörülést. Mit érdemes erről tudni, mennyiben gyakorol hatást a pártra, és hogy változott a helyzete az AfD történelmének három fázisában, Bernd Lucke, később Frauke Petry, majd a mostani Alice Weidel-Alexander Gauland-Jörg Meuthen trió alatt?

A Christen in der AfD az AfD-vel párhuzamosan fut, de hivatalosan nem az AfD szervezete. Van viszont rá hatása, főként a programalkotás fontos kérdésében – az AfD keretprogramja, amelyet öt éve dolgoztunk ki, a ChrAfD jelentős közreműködése mellett született. A „Keresztények az AfD-ben” munkacsoport már négy hónappal az AfD alapítása után felállt, bár akkor még Baden-Württemberg tartományra korlátozódott, majd egyfajta think tankké vált. 2014-ben alakult meg mai formájában a Christen in der AfD szövetségi szintű egyesület, amelyben minden tartományból voltak képviselők.

Mekkora a befolyásuk a pártban?

Kezdetben egy viszonylag kis csoport voltunk, de fontos volt, hogy szinte minden tagunknak volt az AfD-n belül valami funkciója – vagy választóköri elnökök voltak, vagy tartományi elnökségi tagok, és kezdettől fogva voltak tagjaink az országos elnökségből is, mint például Beatrix von Storch. Később én is bekerültem az országos elnökségbe. Nagyon sok képviselőnk volt a Bundestagban, az EP-ben, a tartományi parlamentekben, a körzeti, városi, községi tanácsokban. Ez sokat segített nekünk abban, hogy a párton belül befolyást szerezzünk.

Befolyásunk jócskán meghaladja számunkat

– nagyjából a párttagság 1 százaléka tagja a platformnak, miközben hozzávetőlegesen a párttagság felét tehetik ki a keresztények. Frauke Petry jóakarattal kísért minket, Bernd Luckétól is kaptunk annak idején pozitív visszajelzéseket – nyolc másik szerveződésnek megtiltoták az AfD nevének használatát, nekünk és a Zsidók az AfD-ben-nek (Juden in der AfD) nem.

Hogyan jelennek meg a nyilvánosságban?

A ChrAfD elnökeként nagyon fontos nekem, hogy a radar alatt repüljünk, és ne váltsunk ki ellenérzéseket azon emberekből, akik nem viseltetnek irántunk jó szándékkkal – de könyveket adunk ki, rendezvényeket szervezünk, előadásokat tartunk, hatunk a pártra, hogy érvényt szerezzünk a keresztény alapelveknek.

Józan, konzervatív AfD-t képviselünk,

amely kiáll a házasságért és a családért, az abortusz és az eutanázia ellen, és amely ragaszkodik a keresztény alapértékekhez. Ez a választási kampányban sokat segít, és általánosságban véve is rezonál az emberekkel. 

Fotó: Joachim Kuhs

Összesen 51 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2021. március 24. 17:01
occam borotvája-nak üzenem, hogy nem tudok reagálni az üzenetére, mivel az nem olvasható számomra.
még fokozza
2021. március 24. 14:41
A viselkedés alapján a Fidesz pláne nem keresztény.
barany
2021. március 24. 14:33
Gratulálok, Kohán Matyi! Jó az interjú. Jó ötlet az AfD iránti érdeklődés. Csak így tovább!
fatman
2021. március 24. 14:30
teljesen korrekt nyilatkozat...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!