Az ember, aki először sétált az űrben

2021. március 19. 14:15

Azért esett rá a választás, állítja Alekszej Arhipovics Leonov, mert többféle gépet is vezetett, jók voltak az osztályzatai és fésülködött.

2021. március 19. 14:15
null

Alekszej Arhipovics Leonov hajtotta végre 1965. március 18-án az első űrsétát, írja a Moszkva tér. Ezzel Gagarin után ő a második legismertebb szovjet űrhajós. Második űrrepülése szintén történelminek számított, a Szojuz–Apollo-program szovjet űrhajójának parancsnoka volt.

Arról, hogy miért épp ő léphetett ki másfél éves kemény kiképzést követően először az űrbe, egy 2015-ös interjújában azt mondta: „Azért esett rám a választás, mert többféle gépet is vezettem, jók voltak az osztályzataim és fésülködtem, ami ritkaságnak számított a kozmonauták között.”

Leonov pontosan tisztában volt vele, hogy az életét kockáztatja, hiszen a Voszhod-2 űrhajónak nem készült el időben a katapultáló rendszere. Ám a Szovjetunió nem engedhette meg magának, hogy a NASA megelőzze, így a legendás űrhajós és Pavel Beljajev parancsnok tudta, mit vár el tőlük a kommunista párt.

Leonov történetéről itt olvashat bővebben.

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Krupp Skya
2021. március 19. 17:24
Lendvai Ildikóra adták rá a sisakot?
Székely Dózsa György
2021. március 19. 15:23
Éljen a nagy szovjet űrkutatás!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!