Varsó elfogadhatatlannak tartja az EU-bíróság állásfoglalását

2021. március 02. 18:54

Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter szerint semmibe vette a jogrendet az uniós bíróság.

2021. március 02. 18:54

A lengyel jogrendet semmibe vevőnek, ezért elfogadhatatlannak nevezte Zbigniew Ziobro igazságügyi miniszter kedden az Európai Unió bíróságának aznapi állásfoglalását a lengyel legfelsőbb bírósági tisztségek betöltését érintő törvénymódosításról.

A lengyel legfelsőbb közigazgatási bíróságnak egy 2018-as, előzetes döntéshozatalra előterjesztett kérdését megvizsgálva, az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága úgy találta, hogy sérthetik az uniós jogot a lengyel országos igazságszolgáltatási tanácsról (KRS) szóló törvény korábbi módosításai, amelyek a legfelsőbb bírósági tisztségekre pályázók kinevezését érintik. Hozzátette egyúttal, hogy a jogsértés tényleges fennállásáról a lengyel bíróságoknak kell dönteniük.

A luxembourgi döntésre reagálva Zbigniew Ziobro keddi sajtótájékoztatóján aláhúzta:

Mintha a lengyel alaptörvényt uniós előírások „hatálytalaníthatnák” úgy, ahogyan ezt a luxembourgi törvényszék helyesnek találja – jelentette ki a miniszter.

Hozzátette: ilyen álláspontba semmilyen lengyel politikus nem egyezhet bele, a bírósági döntés ezért elfogadhatatlan. A luxembourgi állásfoglalásra reagálva Julia Przylebska alkotmánybírósági elnök a PAP hírügynökségnek nyilatkozva rámutatott: a varsói taláros testület többször is megállapította, hogy az alkotmány kizárja a bíróságok beavatkozását a bírák kinevezésébe.    Przylebska felidézte azokat az alkotmánybírósági ítéleteket is, amelyek szerint kizárt, hogy a lengyel bíróságok az államfő által végzett bírói kinevezések szabályosságát vizsgálják, valamint azt is, hogy a legfelsőbb közigazgatási bíróság az országos igazságszolgáltatási tanács döntései ellen emelt fellebbezésekkel foglalkozzon.

(MTI)

Összesen 2 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Harangláb
2021. március 02. 21:10
A német alkotmánybíróság is kimondta a német alkotmány elsőbbségét...Nekik szabad...
Szerintem
2021. március 02. 20:56
Több mint ciki, hogy egy ilyen, az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága ennyire fogalmatlan a törvényességhez, a jogállamisághoz.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!