Az EU-orosz és a magyar-ukrán viszony került terítékre a külügyminiszterek megbeszélésén

2021. április 19. 21:21

Miközben a csehek és a lengyelek egyre jobban aggódnak Moszkva manőverei miatt, Szijjártó Péter az ukrán vezetés kárpáraljai magyarokat sújtó bosszújától tart.

2021. április 19. 21:21
null

„A magyar külügyminiszter az EU-t lázban tartó cseh-orosz kémbotrányt »jól ismert hétvégi eseményként« írta körül, az ukrán határ melletti orosz csapatösszevonásokról pedig egy szót sem ejtett, de a magyar kisebbség jogainak tiszteletben tartására szólította fel Ukrajnát” – kezdte írását a HVG Eurológus blogja, mely a ma, az Európai Unió külügyminiszterei által tartott videokonferenciáról számolt be. 

Oroszország miatt aggódnak a csehek és a lengyelek

A hétfői megbeszélésen a mélyponton lévő EU–orosz kapcsolatokról volt szó, melyben az orosz–ukrán határnál zajló orosz csapatmozgások, a Csehországból kémtevékenység miatt kiutasított 18 orosz, majd viszonzásul Oroszországból kiutasított 20 cseh diplomata hétvégi ügye, valamint Alekszej Navalnij rohamosan romló egészségügyi állapota kerültek szóba. 

Szijjártó Péter kijelentette: „Magyarország abban érdekelt, hogy Ukrajna erős, stabil és demokratikus ország legyen, kiáll területi egysége és önállósága mellett, ugyanakkor elvárja, hogy tartsa tiszteletben a nemzeti közösségek, köztük a magyar közösség jogait”.

Szijjártó Péter videót tett közzé Ukrajna kapcsán

Szijjártó Péter a Facebookon közzétett videójában emlékeztetett:

Ukrajnában az elmúlt esztendőkben folyamatosan megsértették a magyar közösség jogait,

egyebek mellett a nyelvhasználatot érintően a kultúra, a média, közigazgatás és az oktatás területén.

„Magyarország megütközéssel vette tudomásul a kárpátaljai magyar közösség vezetőivel szembeni megfélemlítő eljárásokat, mint ahogy nem segíti a kölcsönös bizalomra épülő kapcsolatot az sem, hogy a kettős állampolgársággal rendelkezők felderítésére akciók indultak” – közölte.

A külgazdasági és külügyminiszter elmondta a videóban azt is, hogy

Magyarország kifejezte szolidaritását Lengyelországgal a Fehéroroszországban élő lengyel nemzeti közösség vezetőjének letartóztatása, illetve Csehországgal is az Oroszországgal kialakult diplomáciai viszálya miatt.    

„Magyarország pontosan tudja, milyen az, amikor egy nemzeti közösség jogait megsértik, hiszen a kárpátaljai magyarság is ilyen szemléletmóddal kénytelen szembesülni” – fogalmazott.

Az ukrán külügyminiszter is megszólalt

A külügyminiszterek megbeszélést folytattak Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel – írta meg a HVG, és beszámolt arró, hogy a tárgyalást követően Josep Borrell külügyi főképviselő

nagyon aggasztónak nevezte azt a tényt, hogy már több mint 150 ezer orosz katona van Ukrajna határánál.

Megerősítette: „az EU kiáll az ukrán szuverenitás és területi integritás mellett, és felszólítotja Moszkvát, hogy tárgyalásos úton rendezzék nézeteltéréseiket”.

A cseh külügyminiszter a kémügyre vonatkozó tájékoztatását követően az uniós partnerek „kifejezték egységüket Csehország támogatása mellett”.

A Navalnij-ügy kapcsán Josep Borrell kijelentette, hogy „az orosz politikusnak azonnali, professzionális orvosi segítségre van szüksége és ezt biztosítania kell az orosz félnek, ez az ő felelősségük”.

Egyéb napirendi pontok is voltak

A múlt héten elfogadott, afrikai, Karib-tenger menti és csendes-óceáni államok csoportjával aláírt új partnerségi megállapodásról Szijjártó Péter azt mondta,

az egyezmény alapvetően a migráció erősítéséről, a migrációs folyamatok ösztönzéséről szól.

Az etiópiai helyzettel kapcsolatban Magyarország figyelme a keresztény közösség megvédésre irányul, és idáig mintegy 2,5 millió dollár segítséget nyújtott az ott élő közösségnek. 

Libanon kapcsán a miniszter azt közölte, hogy Magyarország elutasít minden olyan kísérletet, melyek szerint egyes európai országok nyomást próbálnak gyakorolni a keresztény közösséget képviselő pártra.

„Magyarország álláspontja, hogy Európának, az Európai Uniónak ki kell állnia a keresztények mellett, bárhol is éljenek a világban” – tette hozzá Szijjártó Péter.

(MTI, HVG, Facebook)

Fotó: Szijjártó Péter, Facebook

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
geyza1947
2021. április 21. 10:12
Magyarország külpolitikája EU-ellenes, ez tisztán látszik. Orbán törekvése hosszabb távon az EU elhagyása és a ruszki- kinai vonalhoz való csatlakozás.
balbako_
2021. április 20. 06:22
Kötelező letudva.
Salamander
2021. április 20. 03:31
Érdekes: ahogy hivatalba lépett a vén halálgyáros sleepy Joe máris szaporodnak az ilyen szaros ügyek. VÉLETLEN lenne vagy a vén terrorista és bandája áll emögött? Szerintem véletlenek nincsenek.
Antoine
2021. április 20. 00:30
Magyarország kifejezte szolidaritását Lengyelországgal a Fehéroroszországban élő lengyel nemzeti közösség vezetőjének letartóztatása, illetve Csehországgal is az Oroszországgal kialakult diplomáciai viszálya miatt. Azért a mandiner kommentelők véleményét, miszerint a CIA akciója volt, vagy legrosszabb esetben is csak emberi mulasztás történt, meghallgathatta volna előbb.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!