Litvánia embercsempészettel vádolja Fehéroroszországot

2021. június 16. 10:47

Litvánia szerint Fehéroroszország közel-keleti migránsoknak segít átlépni határait.

2021. június 16. 10:47
null

Litván miniszterelnök meggyőződése szerint Fehéroroszország áll a Litvániába irányuló illegális bevándorlás nemrégiben bekövetkezett rohama mögött, miután a belarusz elnök azzal fenyegetőzött, hogy nem fogja megakadályozni, hogy migránsok átlépjék nyugati határát.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök május 26-án tett nyilatkozatot a parlamentben, válaszul az Európai Unió szankcióira, amelyeket azután vezettek be, hogy az ország arra kényszerítette a Ryanair egyik gépét, melynek fedélzetén egy belorusz disszidens volt, hogy leszálljon Minszkben, ahol letartóztatták Raman Prataszevicset.

– mondta Ingrida Simonyte miniszterelnök kedden Dubiciai közelében, amely a Fehérorszországgal közös, ritkán lakott, erdős határ mellett található.

„Lukasenko úr azzal fenyegette meg az Európai Uniót, hogy kábítószerkereskedők és migránsok árasztják majd el, és most itt tartunk – pár hete rohamosan növekszik az illegálisan határt átlépő emberek száma”.

A belorusz elnök sajtóirodája nem válaszolt megkeresésre.

Litvánia 198 migránst fogadott június 3. óta a Fehérorszországgal közös 679 kilométeres határainál az elmúlt 12 napban. Ez annyi, amennyit az előző öt hónapban összesen őrizetbe vett. 

Az ország 2017 és 2020 között évente legfeljebb 90 migránst fogadott be.

Az európai fuvarozókat felszólították, hogy kerüljék el Fehéroroszországot, a belarusz nemzeti légitársaságnak pedig megtiltották az EU légterének használatát azt követően, hogy május 23-án a Görögországból Litvániába tartó Ryanair-járatot leszállásra kényszerítették a belorusz fővárosban.

– mondta Lukasenko az EU államainak címezve. A börtönbe került disszidens újságíró, Raman Prataszevics hétfőn egy minszki sajtótájékoztatón jelent meg. Elmondta, hogy jól érzi magát, és nem verték meg. Az ellenzék szerint az újabb nyilvános megjelenést is kényszer hatására tette.

Néhány tucat nagy fűtött sátor állt üresen egy fenyőerdőben kedden a litvániai ruklai migránsbefogadóközpontban, amelyet a hadsereg épített a hétvégén, hogy helyet teremtsen további 350 embernek, és megháromszorozza a központ kapacitását, ha új migránsok érkeznének. A migránsok többsége Irakból érkezett, de Iránból, Szíriából, Törökországból és Egyiptomból is érkeztek sokan. 

Fotó: MTI/EPA/STR

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Szerintem
2021. június 16. 14:55
"Litvánia szerint Fehéroroszország közel-keleti migránsoknak segít átlépni határait" Ó, akkor csak ugyabazt csinálják, amit az EU kedvenc, pénzelt NGO-i.
mucsay
2021. június 16. 14:15
azaz ugyanazt csinálják mint a libsibolsi ngo-k?
luzitanxaver
2021. június 16. 13:18
"Litvánia 198 migránst fogadott június 3. óta a Fehérorszországgal közös 679 kilométeres határainál az elmúlt 12 napban. Ez annyi, amennyit az előző öt hónapban összesen őrizetbe vett." 198-at 12 nap alatt? Skandallum, az már szinte a napi húszas átlagot is eléri. Esetleg egy összevetés a magyar déli határszakasszal, hovatovább a görög, vagy az olasz tengeri szituval, vagy az csúnyagonosz populizmus? Most akkor fogadott, vagy őrizetbe vett? Tessék már eldönteni, hogy szipiszupi-rózsaszín progresszív-polkorrekt nyelvezet van, vagy a jogszabályok betartását megkövetelő, keménykedő narratíva? Abba bele se merünk gondolni, hogy arrafelé a fogadás normál ügymenete az őrizetbe vétel.
luzitanxaver
2021. június 16. 13:14
Refugees welcome, kein Mensch ist illegal, aranynál értékesebb bevándorlók, ésatöbbi. És persze álprobléma.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!