Mike Pence: A demokraták a nemzet megosztására használják a Capitolium ostromát

2021. június 04. 19:36

Január 6-a a történelem sötét és tragikus napja volt, amelyet azonban a demokraták az ország megosztására használtak fel – jelentette ki csütörtökön a New Hampshire állambeli Manchester városban tartott beszédében Mike Pence volt amerikai alelnök.

2021. június 04. 19:36
null

„Ahogy aznap is mondtam, január 6-a sötét nap az Egyesült Államok Capitoliumának történetében, de a capitoliumi rendőrség és a szövetségi bűnüldöző szervek gyors fellépésének köszönhetően az erőszakot elfojtották” – fogalmazott a republikánus politikus egy republikánusok szervezte ünnepi díszvacsorán. „A Capitoliumot biztosították, és még aznap összehívtuk a kongresszust, és eleget tettünk az alkotmány és a törvények szerinti kötelességeinknek” – tette hozzá Pence.    

Január 6-án Donald Trump leköszönő amerikai elnök nagygyűlését követően hívei megrohamozták az amerikai törvényhozás épületét,

ahol a szenátus éppen a novemberi elnökválasztás eredményét készült hitelesíteni. A támadásban öten életüket vesztették, köztük egy rendőr. A demokrata többségű képviselőház – a nagygyűlésen elmondott, gyújtó hatásúnak ítélt beszéde miatt – lázadás szításának vádjával alkotmányos felelősségre vonási eljárást (impeachment) indított Trump ellen, akit azonban a szenátus felmentett a vádak alól.    

Trump és Pence nem értenek egyet január 6. kapcsán

Beszédében Pence elmondta, hogy ő és Donald Trump volt amerikai elnök valószínűleg nem fognak egyetértésre jutni azzal kapcsolatban, hogy mi is történt azon a napon.

„Tudják, Trump elnök és én sokszor beszéltünk azóta, hogy elhagytuk a hivatalunkat és nem tudom, hogy valaha egyet fogunk-e érteni az akkori történések megítélésében. De mindig büszke leszek arra, amit az amerikai emberekért tettünk a hivatalban töltött négy évünk során” – fogalmazott a volt alelnök.    

Joe Biden nem kezdeményez elnöki bizottságot, de szeretné, ha lenne kongresszusi vizsgálat

Jen Psaki, a Fehér Ház szóvivője csütörtökön jelentette be, hogy

Joe Biden amerikai elnök nem állít fel elnöki bizottságot a Capitolium elleni januári támadás körülményeinek kivizsgálására,

ehelyett inkább fokozza majd a nyomást a kongresszusra, hogy mégis hozzon létre saját hatáskörben egy ilyen bizottságot. Az amerikai képviselőház május 19-én fogadta el azt a törvényjavaslatot, amelynek értelmében kétpárti bizottságot hoztak volna létre a vizsgálatra, de a republikánus párti szenátorok május 29-én megakadályozták a törvénytervezet elfogadását. Beszédében Mike Pence felszólította a nemzetet, hogy lépjen tovább a történteken.

A volt alelnök arról is beszélt, hogy nem fogja megengedni a demokratáknak és a velük szövetséges médiának, hogy „rossz színben tüntessék fel amerikaiak millióinak törekvéseit. „És nem fogom megengedni, hogy a demokraták és a velük szövetséges média megpróbálják elterelni a figyelmünket az új adminisztráció azon szándékáról, hogy radikális programjaik előmozdítása érdekében megosszák az országot” – tette hozzá Pence.    

Pozitív a Trump-kormányzat mérlege

Pozitívan értékelte a Trump-kormányzat által elért eredményeket, majd hangsúlyozta, hogy a rendszerszerű rasszizmusról szóló állítások sora nem más, mint „baloldali mítosz”.

– fogalmazott. Utalva arra, hogy egyes iskolákban már tanítják az úgynevezett „kritikai fajelméletet”, felhívta a figyelmet arra, hogy az iskolás gyermekeket szerinte arra tanítják, hogy „szégyelljék a bőrük színét”.    

„Amerika nem fajgyűlölő ország” – szögezte le Mike Pence    

A volt alelnök szólt azokról a törekvésekről, amelyek csökkentenék a rendőrségek költségvetését. Mint fogalmazott: „a fekete életeket a rendőrség nem veszélyezteti, a fekete életeket a rendőrség megmenti”. Ezzel arra a Fekete Életek Számítanak (Black Lives Matter) mozgalomra célzott, amely szorgalmazza a rendőrség átalakítását, a többi között a költségvetése csökkentésével.

(MTI)

Fotó: MTI/EPA/The New York Times pool/Erin Schaff

Összesen 18 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lehetkalman
2021. június 05. 09:11
Nyilván ezért nagyobb - és növekszik - Biden támogatottsága most is, mint a narancssárgájé volt...
LAW AND ORDER
2021. június 04. 22:08
Az ANTIFA és a BLM szerepét kellene kivizsgálni, persze pártatlanul (=démonkraták nélkül)!
Rugo
2021. június 04. 20:10
Jan. 6 egy Trump ellen elkövetett akció volt. Nagyrészt a sátáni Nancy Pellosi műve.
MZXX
2021. június 04. 20:02
Pence-nek harcolnia kellett volna a végsőkig Trump mellett. Akivel most ők szemben állnak, azokkal mi már 100 éve nyiltan harcolunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!