Paranoiával vádolja Amerikát Kína

2021. június 09. 21:37

Az amerikai szenátus egy átfogó törvénycsomagot fogadott el az Egyesült Államok technológiai képességeinek fejlesztésére Kína növekvő befolyásának ellensúlyozására.

2021. június 09. 21:37
null

Kína szerdán elutasította, hogy az Egyesült Államok képzeletbeli ellenségként tekintsen rá, miután az amerikai szenátus 68 támogató és 32 ellenző szavazattal elfogadott egy átfogó törvénycsomagot az Egyesült Államok technológiai képességeinek fejlesztésére Kína növekvő befolyásának ellensúlyozására.

Kína tiltakozik

A jogszabály 190 milliárd dollárt irányoz elő az amerikai technológia és kutatás fejlesztését célzó intézkedésekre, illetve 54 milliárd dollárt félvezetők és telekommunikációs eszközök kutatására és gyártására. A kínai parlament felháborodással és határozott tiltakozással fogadta a törvénycsomagot. Közölte:

A törvényt a képviselőháznak is el kell fogadnia, ezt követően kerül csak Joe Biden amerikai elnök elé ellenjegyzésre. Egyelőre nem tudni, hogy ez mikor fog megtörténni.

A csomag számos Kínához kötődő intézkedést fogalmaz meg. Egyebek között megtiltja a kínai kormány támogatta vállalatok által gyártott drónok vásárlását, valamint azt, hogy amerikai kormányzati eszközökre letöltsék a TikTok közösségimédia-alkalmazást. A jogszabálycsomagban lehetővé teszik, hogy a tajvani diplomaták és katonák a tajvani zászlót használják és saját egyenruhájukat viseljék, amikor hivatalos ügyben az Egyesült Államokban tartózkodnak. Ezenkívül széleskörű és kötelező szankciókat írnak elő a kínai kibertámadások, valamint az amerikai szellemi tulajdon ellopása esetére, illetve felülvizsgálják azoknak a termékeknek az exportját, amelyeket emberi jogi bűncselekmények elkövetéséhez használhatnak.

„Nem akarjuk, hogy Amerika közepes jelentőségű országgá váljon”

Chuck Schumer, a szenátusi demokraták vezetője szerint súlyos következményekkel járna, ha nem vennék fel a lépés Kínával a kutatás terén. „Ha nem teszünk semmit, a domináns szuperhatalom pozíciójában töltött napjaink meg vannak számlálva” – mondta. „Nem akarjuk, hogy azok a napok a mi kormányzásunk alatt érjenek véget. Nem akarjuk, hogy Amerika közepes jelentőségű országgá váljon ebben az évszázadban” – tette hozzá.

Joe Biden is dicsérte a javaslatcsomagot.

„Versenyben vagyunk azért, hogy megnyerjük a 21. századot, és a startpisztoly eldördült. Nem kockáztathatjuk meg a lemaradást” – hangoztatta.

Maria Cantwell szenátor rámutatott, hogy a jogszabály támogatja az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) Artemisz nevű Hold-misszióját. „Kína egyértelművé tette, hogy úti célja a Mars, mi pedig visszamegyünk a Holdra, hogy felkészüljünk a Mars-utazásra” – húzta alá Cantwell.

(MTI)

Kép forrása: MTI/EPA/Roman Pilipej

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sagirdilsiz
2021. június 10. 12:49
"Kisatírozták" a nyitóképből a Demokratikus Koalíció politikusát, Németh Angélát, a XV. kerület polgármesterét? nyihhau https://tinyurl.com/kpe7nhrc
Kanóc
2021. június 10. 09:49
A "Ne vásárolj kínaitól!" miben különbözik a "Ne vásárolj zsidótól!" ?
zakar zoltán béla
2021. június 10. 08:43
rosszabb
vajda
2021. június 10. 06:57
"Most, még... csak nem tudom, feltűnt-e, hogy a technológia önmagában félkarú óriás és az übermensch német autóipar is leseggel, ha a kínai nem gyárt elég chipet.. vagy éppen felvásárolja az összes elérhető acélt , ha rátenyerel az összes jövőben kulcsfontosságú nyersanyagra és a jelen összes tengeri konténerjére." Kedves barátom, nem ártana, ha posztolás előtt tájékozódnál. "Kína chipigénye hatalmas: iparági elemzések szerint a kínai tulajdonú cégek a globális félvezető-kereslet negyedét adják, a hazai gyártás viszont ennek mindössze 14 százalékát tudja kielégíteni. A félvezetők importja meghaladja az évi 300 milliárd dollárt, ami a teljes kínai behozatal 15 százaléka." (g7.hu) "A Volkswagen, a Bosch és a Continental is arra figyelmeztetnek, hogy az autókban használt chipekből hiány lépett fel, ami tartósan, akár 2021 nyarának végéig is akadályozhatja a kínai autógyártást. A félvezetőket készítő vállalatok már jelezték, hogy árat emelnek és bővítik termelőkapacitásukat, utóbbinak hatása azonban csak sokára lesz érzékelhető." (autopro.hu) "Névtelenséget kérő kínai iparági források szerint jelenleg még olyan szinten függenek az amerikai szabadalmaktól és alkatrészektől, hogy jelenleg szinte teljesen leállna a kínai chipgyártás, ha egy általános amerikai embargó indulna el ezen a területen. A saját technológiák ugyanis most még olyan lemaradásban vannak a nemzetköziektől, hogy kizárólag belső alapokra helyezve képtelenség lenne a mai igényeknek megfelelő chipeket gyártani Kínában. " (pcworld.hu)
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!