Amerikai és kolumbiai állampolgárokat tartóztattak le Haitin az elnök elleni merénylet miatt

2021. július 09. 07:27

A merényletet végrehajtó kommandóban két amerikai állampolgár és huszonhat kolumbiai volt, az utóbbiak közül hárommal a rendőrség végzett.

2021. július 09. 07:27
null

Amint arról korábban beszámoltunk, Jovenel Moisét, Haiti elnökét szerdára virradóra gyilkolták meg rezidenciáján fegyveresek, az országban ezt követően kéthetes rendkívüli állapotot hirdettek.  

Két amerikai és tizenöt kolumbiai állampolgárt tartóztattak le a haiti hatóságok a Jovenel Moise elnök elleni merénylet miatt – jelentette be León Charles haiti rendőrfőnök csütörtöki sajtótájékoztatóján. Charles hozzátette, hogy a merényletet végrehajtó kommandóban két amerikai állampolgár és 26 kolumbiai volt, az utóbbiak közül hárommal a rendőrség végzett, nyolc pedig szökésben van.    

Az USA még nem reagált

Mathias Pierre, Haiti választásokért felelős minisztere újságíróknak azt mondta, az amerikai állampolgárok – akik közül az egyik, James Solages Kanada Port-Au-Prince-i nagykövetségén testőrként dolgozott – haiti származásúak. Az Egyesült Államok külügyminisztériuma azt közölte, hogy tudnak a haiti-amerikaiak őrizetbevételéről, de egyelőre nem kívánják kommentálni a hírt. Kanada egyelőre nem reagált a bejelentésre.    

A Le Nouvelliste című haiti újság hatósági forrásokra hivatkozva arról adott hírt, hogy

az elnökre egy tucat lövést adtak le, az irodáját és a hálószobáját pedig feldúlták.

A támadásban az elnök felesége, Martine Moise megsebesült, lányuk, Jomarlie pedig a testvére hálószobájában bújt el a merénylők elől, akik a személyzet két tagját megkötözték.    

A haiti alkotmány értelmében Moisét a legfelsőbb bíróság elnöke követné a poszton, ám ő a napokban belehalt a koronavírus-fertőzésbe, így egyelőre nem tudni, ki veszi át a meggyilkolt elnök helyét. Korábban Claude Joseph ügyvezető miniszterelnök azt mondta, az elnököt „angolul és spanyolul beszélő külföldiek” gyilkolták meg, Bocchit Edmond, Haiti washingtoni nagykövete szintén „külföldi zsoldosokat” nevezett meg a merénylet elkövetőiként.   

(MTI)

 

Összesen 6 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2021. július 09. 14:43
- Miért nincsenek Washingtonban puccsok? - Azért, mert ott nem működik amerikai nagykövetség. / Haiti vicc /
Ernie Pantuso
2021. július 09. 08:19
Állampolgár = CIA ügynök
LAW AND ORDER
2021. július 09. 08:17
Csak nem a Biden-klán üzleti érdekeibe tenyerelt bele holmi szuverenitásra hivatkozva...?!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!