Az engedelmesség vasfüggönye veszi körül Trumpot a Watergate-botrány oknyomozója szerint

2021. október 12. 14:43

Soha, egyetlen volt elnöknek sem volt még akkora politikai hatalma, mint Donald Trumpnak, köszönhetően a republikánusok engedelmességének – jelentette ki Bob Woodward, a Watergate-botrányt kollégájával együtt leleplező amerikai újságíró-író a CNN amerikai hírtelevíziónak amerikai idő szerint hétfőn éjjel adott interjújában.

2021. október 12. 14:43
null

A leginkább a Carl Bernsteinnel együtt majdnem fél évszázada írt, a Watergate-botrányt dokumentáló és feldolgozó cikksorozatáról és könyveiről ismert publicista Chuck Grassley iowai republikánus szenátort hozta fel példának arra, hogy milyen – ahogyan fogalmazott – „engedelmesen viselkednek” egyes republikánusok Trumppal. Grassley a hétvégén egy iowai nagygyűlésen Donald Trump mellett tűnt fel.   

– vélekedett Woodward. Kifejtette, hogy szerinte „ez nem egyszerűen udvarias tiszteletadás, hanem engedelmesség. S tényleg olyan, mint egy vasfüggöny, mert olyan erős”. Mint fogalmazott: „ezek az emberek, mint Grassley szenátor is, tudnak számolni. Megnézik a felméréseket. Hazamennek a tagállamukba, beszélgetnek a választókkal. És ott bizony emberek tízmilliói Trumpot támogatják”.    

Chuck Grassley-t, aki jövőre szeretne még egy szenátusi mandátumot nyerni a félidős választásokon, Trump „teljes mértékű támogatásáról” biztosította a szombati nagygyűlésen. A 88 éves szenátor később úgy nyilatkozott, hogy „nem lenne túl okos”, ha „nem fogadná el annak az embernek a támogatását, aki az iowai republikánus választók 91 százalékának szavazatával rendelkezik”.    

A szombati nagygyűlés előtt a Des Moines Register/Mediacom által készített közvélemény-kutatás szerint

Donald Trumpnak jelenleg magasabb a támogatottsága Iowában, mint hivatalban lévő elnökként bármikor.

Ráadásul a republikánusok között jóval nagyobb volt a támogatottsága (91 százalék), mint Grassley szenátornak (81 százalék). Woodward szerint Trump folyamatos népszerűsége a republikánusok körében a szinte állandó kampányolásának is köszönhető.    

Habár a volt elnök még nem jelentette be hivatalosan, hogy indulni kíván a 2024-es amerikai elnökválasztáson, korábban már utalt erre, és 2020-as veresége óta folyamatosan tart nagygyűléseket, amelyeken gyakran megismétli azon állításait, miszerint a legutolsó választást „elcsalta, ellopta” Joe Biden elnök.    

– hangsúlyozta Woodward. „Miután Nixon lemondott, nem kezdett nagygyűlésekre járni. Inkább hadat üzent a történelemnek, hogy bebizonyítsa, a Watergate-botrány csak apró kilengés volt” – mondta Woodward, aki egyébként a The Washington Post című napilap főmunkatársa.    

„Nézzünk szembe a tényekkel! Trump népszerűsége, a Republikánus Párton belüli hatalma nőtt, nem pedig csökkent, amióta elhagyta az elnöki hivatalt” – jelentette ki az író-újságíró. Woodward 2018 óta három könyvet is írt Donald Trump elnökségéről.  A legutóbbi, amelynek címe a „Veszély” (Peril), és Robert Costa újságíróval közösen készítette, szeptemberben jelent meg. A kötet a Trump-elnökség legutolsó hónapjait mutatja be, beleértve a 2020-as elnökválasztási eredmények megfordítására irányuló törekvéseit, valamint a Biden-adminisztráció korai napjait.

(MTI)

Fotó: JEFF KOWALSKY / AFP

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
dglaj
2021. október 13. 15:20
Nixon csak egy ártatlan kiscserkész volt az USA tavaly őszi választásokon történtekhez képest...
figyelő4322
2021. október 12. 19:44
Woodwardból az irígység beszél. Savanyú a szőlő, mert egy elnököt már kiűzött a hatalomból - persze nem akarja, hogy Trump visszatérjen! Végtére amit mond, az igaz is. Soha nem volt egy ex-elnöknek ekkora befolyása, mint The Donaldnak! Ezt persze a Bidenből elnököt csinált Deep State nem gondolta volna. Most már csak a saját testi épségére kell vigyáznia! Hiszen szó szerint minden bokorból és minden ház tömbből veszély leselkedik rá...
Akitlosz
2021. október 12. 15:59
Nixon eddig az egyetlen elnök volt, akit kiimpicsáltak volna a Fehér Házból, ha nem mond le. A saját pártja sem támogatta már. A még nagyobb szégyen elkerüléséért mondott le Nixon. Nehéz eldönteni, hogy inkább vicces vagy inkább szánalmas lett volna, ha utána még kampánykörutat csinált volna. Trumpnak sokkal jobban áll az ártatlan áldozat szerep, akivel kibabráltak. Nixon tényleg sáros volt. A Nixon család Budapesten: https://www.youtube.com/watch?v=8Wu4ar-J0oA&t=1008s
Akitlosz
2021. október 12. 15:48
"Ez olyan szintű politikai erő, amelyet ritkán láttunk, pontosabban sosem láttunk korábbi elnöktől”" A korábbi elnökök kiszolgálták az idejüket, s mivel nem lehettek többet elnökök így sok értelme nem lett volna politikai nagygyűlniük, ezért elmentek nyugdíjba. Leváltott elnök kevés volt, van, s érthetően nem a siker és a nagy befolyás mércéje a leváltás, így általában sikerült a leváltott elnöknél jobb jelöltet találni a következő választásra. Meglehet, hogy Trump egyedi személyiség, de a történelmi helyzet, amiben vesztett. és ami ma van is egyedi. Napoléonból sem lett volna császár a forradalom nélkül.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!