Etiópia a totális polgárháború küszöbén

2021. november 08. 10:45

Abij Ahmed miniszterelnök rendkívüli állapotot hirdetett és felszólította a lakosságot, hogy fogjon fegyvert a lázadó TPLF ellen.

2021. november 08. 10:45
null

Több százezer ember tüntetett vasárnap számos etiópiai városban a kormány mellett, a lázadók ellen, aki egyre közelebb nyomulnak a fővároshoz, Addisz-Abebához. Közben a tigréi lázadók szóvivője úgy nyilatkozott, „nevetséges és hiteltelen az a félelem, hogy Addisz-Abebát vérfürdő fenyegetné, ha erőik behatolnak az etióp fővárosba Abij kormányának megdöntésére”.

A vasárnapi demonstrációk résztvevői békésen vonultak végig a főváros és más városok utcáin, hogy támogatásukról biztosítsák a hadsereget, elítélve a lázadó Tigréi Népi Felszabadítási Frontot (TPLF), amely nagyobb autonómiáért harcol az északi Tigré régióban. A kormány által szervezett tüntetések az erőszak befejezésére felszólító országok ellen is irányultak.

 A kormány fegyveres ellenállásra szólított fel

Abij Ahmed miniszterelnök kormánya néhány napja rendkívüli állapotot hirdetett. Egyúttal felszólította a lakosságot, hogy fogjon fegyvert a TPLF ellen. A központi kormányra egyre nagyobb nyomás nehezedik, miután a TPLF közölte, hogy erői kevesebb mint 350 kilométerre vannak a fővárostól.

A lázadók és a kormányerők összecsapásai által sújtott Tigré, Amhara és Afar régiókból szombaton is menekültek százai érkeztek a fővárosba

– mondta egy szemtanú a dpa német hírügynökségnek. Közben Addisz-Abebában számos Tigréből származó lakost letartóztattak, majd katonai járműveken elszállítottak a fővárosból. A rendőrség szombaton megerősítette, hogy tisztogatási művelet történt.

Etiópiában egy éve robbant ki a belháború, miután a TPLF katonai bázisokat foglalt el, amire válaszul a hadsereg offenzívát indított a magának autonómiát követelő északi Tigré tartomány ellen. A harcokban már ezrek vesztették életüket, súlyos humanitárius válság alakult ki. A konfliktus sújtotta térségben mintegy 400 ezer embert fenyeget akut éhínség, a térségbe azonban nem engedik be a segélyszervezeteket.

(MTI)

Nyitókép: EDUARDO SOTERAS / AFP

Összesen 11 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
scion
2021. november 08. 12:03
k.jó, jön az újabb migránshullám
Bitrex®
2021. november 08. 11:20
Néhány napja az ALDI-ban vásároltunk az asszonnyal. Bableveshez kerestünk fejtett babot, mikor rábukkantunk egy zacskós termékre. Nagy meglepetésünkre származási országként Etiópia volt megjelölve. Gyorsan vissza is tettük a polcra, mert nem akartuk elenni a szegény éhező gyerekek elől...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!