Fehéroroszország azt szeretné, ha az EU befogadna kétezer migránst

2021. november 18. 16:32

Lukasenkáék emellett úgy akarják megoldani a fehérorosz-lengyel határon lévő válságot, hogy ötezer migránst visszaküldenének a hazájukba.

2021. november 18. 16:32
null

Fehéroroszország azt szeretné, ha az Európai Unió befogadna kétezer migránst abból a hétezerből, aki a területén lévő táborban tartózkodik, a többi ötezret pedig visszaküldené hazájukba, hogy megoldódjon a válság a fehérorosz-lengyel határon – közölte csütörtökön Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök szóvivője, akit a BelTa fehérorosz állami hírügynökség idézett.

Natalia Eismont szóvivő szerint az elnök a javaslatát megvitatta az előző nap telefonon Angela Merkel német ügyvezető kancellárral, és a kancellár elfogadta, hogy vitassák azt meg európai uniós szinten. Eismont így összegezte a javaslatot: „Az Európai Unió humanitárius folyosót alakít ki a kétezer migráns számára, mi pedig vállaljuk, hogy a többi ötezernek a hazatérését lehetővé tesszük, amennyiben ez lehetséges és ők is így akarják”.

Egyelőre nem lehet tudni, hogy javaslatot elfogadná-e az EU, főleg amiatt, hogy

az ötezer migráns hazaszállítása feltételesen szerepel az ajánlatban.

Az Európai Bizottság korábban leszögezte, hogy nem hajlandó tárgyalni a fehérorosz elnökkel – jegyezte meg a Reuters brit hírügynökség.

Az iraki külügyminisztérium nem sokkal korábban közölte, hogy Fehéroroszországban bejelentkezett egy Irakba tartó repülőgépre több száz olyan iraki, aki eddig a migránstáborban volt. Ez az első repülőjárat, amely hazaszállít irakiakat Fehéroroszországból.

„Sajnos azonban csak négyszáz menekült egyezett bele abba, hogy hazatérjen. A gépen, amelyik ma elindult, 374 utas van, többségük iraki” – mondta Eismont szóvivő. „Mi megtartjuk ígéreteinket, miközben az EU még egyetlen kötelezettségét sem teljesítette” – tette hozzá.

Az AFP francia hírügynökség jelentette az Interfaxra hivatkozva, hogy a minszki repülőtér utastájékoztató táblája szerint már felszállt a Bagdadba tartó gép, és 431 ember van a fedélzetén.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/Fehérorosz elnöki sajtószolgálat

Összesen 55 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sorivo4
2021. november 18. 21:18
Ha esetleg meg akarják keresni a betevőre valót és az ellátásuk költségeit, akkor adjanak nekik valami egyszerű kézimunkát, amivel lefoglalhatják magukat, és amire van kereslet Oroszországban és el tudják oda adni. Csak hogy érezzék, hogy Európában sem ingyen van az élet, hanem meg kell dolgozni érte, és legyen valami lehetőségük is, ne legyenek teljesen tehetetlenek. Ha meg úgy döntenek, hogy mégis inkább hazamennének, dobják meg őket valami szuvenírrel is. Mondjuk egy jó nagy adag élelmiszercsomaggal. Ezt akár Lengyelország vagy Magyarország is állja nekik.
sorivo4
2021. november 18. 21:01
Majd ha éhesek lesznek, hazamennek. Csak annyit kapjanak, hogy ne haljanak éhen. A többiért fizessenek. Európában sincs ingyen az étel a boltban. Csak az út van ingyen hazafelé.
sorivo4
2021. november 18. 20:55
Nem fog. Mármint ők lehet, hogy repesnének az örömtől, hogy befogadhassák őket. De Lengyelország, Magyarország és még pár európai ország ezt nem akarja. Mindet küldjék haza. Így leszünk barátok. Elvégre mindannyiunknak az EU-val van baja, nem egymással.
namégmitnem
2021. november 18. 20:49
Azért, ha belegondolunk...hajmeresztő, amikor egy falubikája-típusú ex-kolhozelnök politikusnak áll..Ez a lüke Luko becsődít Putyin közvetlen szomszédságába usque tízezer felhergelt iszlámhívőt - potenciális terroristák tucatjait? százait? - szóval sokaságát. Annak a Putyinnak a portája mellé, akinek komoly gondja a FÁK területén jelen lévő iszlám, és aki mindent megtett azért, hogy az orosz Védelmi Szövetség közép-ázsiai, muszlim országai elzárkózzanak az Afganisztánból kiinduló migráció fogadásától, mert annak nyugati irányú továbbterjedése Oroszország biztonságát veszélyeztetné. No, mindezek tudatában Luko becsalogat több ezer migránst, beledől a saját dugájába (kizavarni már nem tudja őket) - ám ezek után odasündörög Putyinhoz, hogy rakétákat kuncsorogjon tőle::P Traktoros-ész, traktoros tempó - avagy tenyeres-talpas, romlatlan eredetiség?:PP
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!