Moduláris atomreaktort építenek Romániában az amerikaiak

2021. november 04. 22:26

Románia és az Egyesült Államok kereskedelmi partnerségi megállapodást írt alá csütörtökön a kisméretű moduláris atomreaktorok Romániába telepítéséről – közölte a román energiaügyi minisztérium.

2021. november 04. 22:26
null

A dokumentum aláírását Glasgowban Jennifer M. Granholm amerikai és Virgil Popescu román energiaügyi miniszter jelentette be kettejük találkozója után, amelyre az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezményének 26. ülése alkalmából került sor.     

Az amerikai NuScale Power és a román Nuclearelectrica állapodtak meg 

A kereskedelmi partnerségi megállapodás a moduláris atomreaktorok meghonosításával próbálkozó amerikai NuScale Power és a román Nuclearelectrica állami vállalat között jött létre.

Ennek értelmében Európában az első ilyen moduláris atomreaktor Romániában épülne meg 2028-ig.    

A román fél közleménye szerint a karbonsemleges energiaforrás hozzájárul Románia azon vállalásának teljesítéséhez, hogy 2032-ig fokozatosan kivezesse a szénalapú energiatermelést. A közlemény Granholmot is idézte, aki elmondta, hogy az Egyesült Államok az atomenergiát létfontosságúnak tekinti a klímaváltozás elleni küzdelemben.    

Románia 2030-ig 55 százalékkal akarja csökkenteni a szén-dioxid kibocsátását

Ugyanaddig az időpontig 20,8 százalékról 17,8 százalékra akarja mérsékelni a fosszilis energiahordozók importjától való függőségét. Jelenleg az atomenergia 33 százalékos arányban járul hozzá a román energiatermeléséhez.     

Románia 2019-ben írt alá egy memorandumot a NuScale Power vállalattal,

majd az idén januárban Bukarest egy 1,27 millió dollár értékű vissza nem térítendő támogatást kapott, hogy azonosítson lehetséges telepítési helyszíneket a moduláris atomreaktornak. A csütörtöki megállapodás aláírását kedden jelentették be először azt követően, hogy Klaus Iohannis román elnök megbeszélést folytatott John Kerry amerikai klímaügyi különmegbízottal Glasgowban.

(MTI)

Fotó: KENA BETANCUR / AFP

Összesen 25 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nemes
2021. november 07. 16:29
Lassan mondom, hogy mindenki értse: ilyen reaktor csak papíron létezik. Min. 20 év, míg lehetne belőle valami.
MZperXXL
2021. november 05. 18:20
Tessék mondani, az atomerőmű moduljai önállóan ballisztikus pályára is tudnak állni, meg több (moduláris) robbanófejre válni, demokratikus utasításra?
Láncfűrészes Attasé
2021. november 05. 17:17
Egy okos és értelmes lépés a románoktól, szükség van az atomenergiában is az óvatos technológiai újításokra, mint pl. ez a moduláris reaktor, vagy a tóriumos reaktorok. Valószínű, hogy nem napirománozós proli kommentelők döntötték el, hogy mi legyen és mit érdemes, meg mit nem. Előbbieknek csak a románozás számít, még akkor is, ha masszívan atompártiak.
Vakfolt
2021. november 05. 12:09
Fogadjunk, hogy Székelyföldre akarják bebaszni, na mibe?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!