A románok és a finnek után a németek is lezárták légterüket az oroszok előtt

2022. február 27. 11:58

Finnország, Románia és Németország is lezárja légterét az orosz kereskedelmi repülőgépek előtt az ukrajnai orosz invázió miatt – vált ismertté vasárnap.

2022. február 27. 11:58
null

Timo Harakka finn közlekedési miniszter szombat este egy Twitter-bejegyzésben azt írta, arra készülnek, hogy lezárják a légteret az orosz légi forgalom előtt. Az nem volt világos, hogy az intézkedés mikor lép hatályba. Egy bukaresti kormányszóvivő szombat esti bejelentésében arról számolt be, hogy felfüggesztik az oroszországi székhelyű cégek repülőgépeinek átrepülési és leszállási jogait. A humanitárius segítségnyújtáshoz vagy vészhelyzetekhez kapcsolódó repülések mentesülnek a tilalom alól.    

Több uniós ország, köztük Lengyelország, a Cseh Köztársaság és Bulgária már korábban lezárta légterét az orosz repülőgépek előtt.  

Oroszország szombaton válaszul kitiltotta légteréből a lengyel, a bolgár, és a cseh légitársaságokat. Az oroszok korábban a brit légitársaságokat tiltották ki az orosz légtérből válaszul arra, hogy Nagy-Britannia csütörtökön azonnali hatállyal lezárta légterét az Aeroflot orosz légitársaság járatai előtt.    

Moldova már csütörtökön, az ukrajnai hadműveletek kezdetét követően teljesen lezárta légterét, és közölte, hogy az országba tartó repülőgépeket más repülőterek felé irányítják. Észtország szombaton bejelentette, hogy rövidesen csatlakozik a légterüket az orosz repülőgépek elől lezáró országokhoz. Vasárnap a korlátozásokhoz csatlakozott Ausztria, Dánia, Írország, Izland és Svédország.

Németország is lezárja légterét az orosz gépek előtt az Ukrajna elleni orosz támadás miatt

– jelentették be vasárnap Berlinben. A szövetségi közlekedési minisztérium közleménye szerint vasárnap 15 órától repülési tilalmat rendelnek el a német légtérben az orosz repülőgépek és légijármű-üzemeltetők számára, egyelőre három hónapig. A humanitárius segélyrepülések mentesülnek a tilalom alól.    

A tárca vezetője, Volker Wissing a döntést indokolva kiemelte, hogy több mint 75 év béke után ismét háború dúl Európában.

Ez a háború Vlagyimir Putyin orosz elnök műve, aki „háborús uszítóként és agresszorként vonul be az emberiség történelmébe” – húzta alá a miniszter. Vlagyimir Putyin támadása Ukrajna ellen semmivel sem igazolható, és sérti a nemzetközi jogot, a német szövetségi kormány pedig kiáll Ukrajna mellett, és mindent megtesz azért, hogy segítsen az agresszió miatt szenvedő embereknek – tette hozzá a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) politikusa.

(MTI/Reuters/dpa/AFP/TASZSZ)

Fotó: Vitaliy Belousov / Sputnik / Sputnik via AFP

Összesen 31 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Naggy
2022. február 27. 15:35
Csehország után Románia is kilép a budapesti székhelyű, orosz többségi tulajdonú Nemzetközi Beruházási Bankból (NBB) az orosz-ukrán háború miatt – írja az adevarul.ro. Az orosz befolyás alatt álló NBB-nek kilenc volt, vagy jelenlegi szocialista ország a tagja, amelyeket pénteken a szintén tag Csehország szólított fel a szervezetből való kilépésre. Erről akkor a Reuters számolt be, most viszont a román kormány maga közölte, hogy az NBB-ből való kilépést lehetővé tévő eljárást kezdeményeznek.
recipeferum
2022. február 27. 13:48
Szerintem ezt a lépést a lehető legvégsőkig kitolni,így a Wizzair repülhet O.országba.Szerintem ezért még a Nato sem haragszik meg.
tevevanegypupu
2022. február 27. 13:36
Németországban az amerikai német környezetvédelmi miniszter..meg az a 35 ezer az ország területén állomásozó amerikai nem hiába vannak..Németország függetlenségét biztositanii és az orosz agresszor ellen harcolni..Egyébként Amerika hány háborut is kezdett a XXI. században? Na persze nem Európában..itt csak kicsikét uszit és belepofázik ..Soros is most kezdett nosztalgizázni a régi szép 1944-es magyar megszállásról..mikor vagyona alapjait megszerezte..
Járványfigyelő
2022. február 27. 13:22
"egyelőre három hónapig" Tehát ők már tudják, hogy ez a háború eltart pár évig.. Egymással hadban álló feleknél az szinte természetes, hogy felfüggesztik az egymás repülőtereire irányuló menetrend szerinti, charter forgalmat, akár a magánforgalmat is, de hogy az átrepülést is megtiltják, az nagyon durva. Ilyennel azok az országok szoktak élni, akik nem ismerik el egy másik létezését (Izrael-Szaúdi, Irán-Izrael stb.), de ilyenkor nem a másik fél tiltja ki. Átrepülő izraeli lajstromú gépet láttam már iráni magaslégtérben, nem egyet. Izraelt az arabok látványosan kikerülik kivéve Jordániát, de alapból nem szokás még hadviselő felek esetén sem kizárni az átrepülő polgári forgalmat..
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!