Svédország nem tud újra annyi menekültet fogadni, mint a 2015-ös válság idején

2022. március 28. 22:24

A svéd miniszterelnök mondta ezt.

2022. március 28. 22:24
null

Svédország nem akar ismét a legtöbb menekültet befogadó országok egyike lenni, mint az a 2015-ös migrációs válság idején történt – közölte hétfőn Magdalena Andersson svéd miniszterelnök Berlinben, ahol Olaf Scholz német kancellárral találkozott. A két politikus a többi között az ukrajnai menekültek helyzetét vitatta meg.

„Akkor (2015-ben) az Európai Unióba érkező migránsok tizenkét százalékát fogadtuk be” – emlékeztetett Andersson. „Ezt ilyen mértékben nem tudjuk ismét megtenni” – tette hozzá az ukrajnai háborús menekültekre utalva. A svéd miniszterelnök ugyanakkor megígérte, hogy

Kijelentette, hogy Stockholm kiveszi részét az erőfeszítésekből, de „a 2015-ös helyzet nem ismétlődhet meg”. Scholz szintén nagyobb szolidaritást követelt az Európai Unión belül. Rávilágított, hogy Ukrajna szomszédjai, különösen Lengyelország, eddig számos menekültet fogadott be a háború dúlta Ukrajnából.

A német kancellár hangsúlyozta, hogy Németország is – mint mindig – kész a menekültek befogadására. Mindemellett az uniós szinten elfogadott szolidaritás szellemében „más országoknak is be kell fogadniuk a menekültek egy részét”. Andersson beszélt arról is, hogy az uniós tagállamok elleni esetleges orosz katonai fenyegetés esetén Svédország kész lenne katonailag beavatkozni. „Mióta csatlakoztunk az EU-hoz, nem vagyunk már valójában semlegesek” – mondta a svéd kormányfő.

(MTI)

Nyitókép: MTI/EPA/AFP pool/John MacDougall

Összesen 92 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
HunCsz
2022. március 29. 23:04
Az baszna csak be. A sok szőke szlávval felhigitani a kis afrikát
Gyuri05
2022. március 29. 10:12
Rasszisták! 2015-ben nem menekülteket, hanem bevándorlókat fogadtak be.
medvemagyar
2022. március 29. 09:30
Miért nem?
Rizsa
2022. március 29. 09:05
Haza kell küldeni az illegális bevándorlókat.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!